Roboti koji sami uče da hodaju

Odavno je jasno da će roboti igrati važnu ulogu u budućnosti čovečanstva, ali je neophodno da se prevaziđu mnoge prepreke kako bi ostvarili svoj pun potencijal. Jedan od izazova je i navigacija bez ljudske pomoći, a uskoro bi algoritmi mogli da robotima omoguće da samostalno uče kako da se kreću u okruženju u kojem se nalaze.

PCPress.rs Image

Nova istraživanja kompanije Google veliki su korak u smeru samostalne orijentacije robota, budući da su eksperti iz Google Robotics uspeli da četvoronožne robote „motivišu“ da nauče kako da se kreću napred i nazad, i kako da se okrenu. Za učenje je bilo potrebno svega nekoliko sati, a algoritmi su prvo testirani u virtuelnom prostoru.

Trening robota?

Nakon što su roboti počeli da treniraju i u stvarnom svetu dobili su mogućnost da uče još brže, a zbog toga što stvarno okruženje pruža više različitih primera za učenje. Tako su se susreli sa prepreka poput stepenica i neravnog terena, te na primerima brzo sticali iskustvo. Ljudska intervencija je još uvek bila neophodna, a kako se roboti ne bi oštetili.

Pročitajte i:  Tehnološki giganti razvijaju sopstvene čipove

PCPress.rs Image

Zahvaljujući ovom sistemu roboti su učili po modelu pokušaja i pogrešaka, te na karaju savladavali različite uslove. Na kraju je potreba za ljudskom intervencijom svedena na minimum, što je veliki korak za autonomne robote, ali to ne znači da je sistem svršen, budući da zahteva još mnogo ispravki i unapređenja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,