Veliki ekrani 2020

Roboti koji se brane kamerama

Iako čovečanstvo još uvek nije stiglo do robota koji bi brinuli o svakoj potrebi građana, sigurnosni roboti koji čuvaju banke, kockarnice, trgovinske centre, i druga mesta na kojima je cirkulacija novca pojačana, su već tu, a neki od njih mogu i da snimaju napadače u slučaju da im se ovi direktno suprotstave.

Jedan takav slučaj je zabeležen u Kaliforniji, a napadnuti robot je sve zabeležio kamerom. Radi se o Knightscope koji je težak oko 180 kilograma, a trenutno je aktivno samo 75 modela u 15 američkih država. Tako ovi roboti neće u skorije vreme da zamene ljudske bezbednosne radnike, a kompanije koje „uposle“ robote obično zadrže i radnike koji su već bili na tim mestima.

Tako roboti za sada pomažu oko sitnijih zadataka, a ljudski radnici su u obavezi da intervenišu ukoliko roboti primete nešto neobično, budući da mehaničko obezbeđenje nema alate koji su neophodni za odbranu čuvanog prostora. Iz kompanije kažu da se robot koji je napadnut „brzo oporavio,“ a iz svega je ostao snimak napadača.

Pročitajte i:  Spot i Pepper roboti kao publika na košarkaškim utakmicama u Japanu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,