Roboti koji uče da hodaju uz pomoć Google algoritama

Odavno je već jasno da će roboti igrati važnu ulogu u budućnosti čovečanstva, ali nas od te tačke deli još mnogo novih rešenja, te popravki koje će, na primer, robotima omogućiti da se u prostoru snalaze bez ljudske pomoći.

PCPress.rs Image

Eksperti su već došli do trenutka kada algoritmi pomažu robotima da se pokrenu, ali procesi još uvek zavise od ljudskih intervencija. Nova istraživanja kompanije Google mogla bi da robote oslobode. Naime, zahvaljujući izmenama na postojećim algoritmima jedan robot koji se kreće na četiri „noge“ naučio je kako da hoda napred i nazad, te kako da se okrene.

Proces je potrajao samo par sati, a razlikuje se i po tome što se odmah počelo sa obukom robota u stvarnom svetu, umesto u virtuelnom okruženju. Trening u virtuelnom okruženju sprečava da se robot ošteti, ali unošenje podataka o terenu oduzima mnogo vremena, tako da je novi sistem veliki korak napred ka efikasnijem obučavanju robota.

PCPress.rs Image

Ovo i dalje ne znači da su roboti postali potpuno nezavisni, budući da im je ljudska pomoć i dalje potrebna, ali novi proces učenja na osnovu pokušaja i pogrešaka omogućava brže učenje kretanja i snalaženja na različitim terenima, što će u nekom trenutku sigurno eliminisati potrebu za ljudskim intervencijama.

Pročitajte i:  Robot koji se uvek dočeka na noge

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,