BIZIT 2022

Roboti novinari savršeni za srpske medijske konferencije

Možda pratite neki sport, ili vas interesuje kako je određena firma poslovala u poslednjem kvartalu, moguće da ste zavisnik od vesti iz politike, pa vas interesuju rezultati nekih lokalnih izbora – koji god podaci bili vaša strast, možda ne znate da neke od vesti koje ste nedavno pročitali nije sastavilo ljudsko biće.

PCPress.rs Image

Automatsko novinarstvo, u kojem programi sa sposobnostima veštačke inteligencije koriste algoritme da naprave priče od sirovih podataka, kao što su oni o konačnom rezultatu na nekom sportskom događaju, ili oni o zaradama određene firme, je najnoviji trend u svetu medija. Oni koji se zalažu za ovakav način izveštavanja kažu da robotizovani novinari mogu da pomognu agencijama da bolje pokrivaju vesti koje se zasnivaju na brojevima, te da ljudske novinare oslobode i ostave im više vremena da se bave pričama koje su komplikovanije, te posvete istraživačkom novinarstvu.

Associated Press (AP) je pomogao u postavljanju ovog trenda još 2014. godine kad je počeo da koristi softver za generisanje članaka startup kompanije Automated Insights, da bi ubrzao proizvodnju vesti o zaradama američkih kompanija. Softver je toliko dobro radio da su iz Associated Press-a 2016. godine počeli da ga koriste i za izveštavanje sa utakmica male bejzbol lige. Ovako proizvedene vesti sigurno nećete pomešati sa pisanjem nekog sportskog analitičara, budući da ne prenose atmosferu tokom utakmice, niti ono što su igrači o utakmici imali da kažu.

Pročitajte i:  Robot sa AI pogonom ubrzava medicinska istraživanja

Trend se proširio i na druge medije, pa je Washington Post počeo da koristi Heliograph, program koji im je pomagao da brže izveštavaju o događajima sa Olimpijade u Riu 2016. godine.

Ovi roboti-novinari bi mogli da naprave ozbiljnu konkurenciju na poljima kao što su finansijsko izveštavanje, gde brzo generisanje informacija može da utiče na vrednost akcija, a iz branše brinu da bi ova praksa mogla da utiče na smanjenje broja radnih mesta za novinare.

PCPress.rs Image

Bilo bi zanimljivo posmatrati kako bi ovi roboti uticali na srpsko novinarstvo, budući da verovatno ne bi bilo teško da se u softver ubaci opcija copy-paste, te uputstva za navođenje robota ka dve i po srpske agencije za proizvodnju vesti, sa kojih bi robot-novinar preuzimao sadržaje bez ikakvih ispravki.

Još bi zanimljivije bilo posmatrati kako ovaj robot radi na nekoj od konferencija za novinare koje organizuju srpski političari. Teško da bi neki političar, na primer Predsednik Srbije, jednom robotu mogao da kaže: “Vi ste ovde došli kao političar, da mi držite političku tirade, i ja nemam problem sa tim. Vi donosite zaključke, a ne postavljate pitanja (…) I nemojte da me prekidate.” Ako bi robotu i bile upućene ovakve zamerke, ništa se ne bi promenilo – robot bi nastavio da prikuplja podatke koje, na osnovu algoritama, prepoznaje kao važne, te ne bi osećao strah da ono što je pronašao i objavi, budući da u robotskom kodu objašnjenja za reč ‘strah’ i nema.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija za bolje pretraživanje

Izvor: howstuffworks.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,