N Central domination

Roboti se takmiče u slikarstvu

Umetničko takmičenje je upravo dokazalo da bi sledeći revolucionarni slikar vrlo lako mogao da bude robot. Devetnaest timova botova i njihovih tvoraca takmičilo se sa više od 100 radova za nagrade na takmičenju 2018 RobotArt.

U organizaciji RobotArt Gallery, takmičenje je bilo na svetskom nivou, a održano je po treći put prošle nedelje. Timovi učesnika nisu bili ograničeni na vrstu robota koji se koristi za kreiranje umetničkih dela, iako se rad koji je napravio „inkjet štampač“ neće kvalifikovati. Postoje dve kategorije koje su na raspolaganju za ocenjivanje, a razlika je u tome da li je takmičar koristio bilo koju već postojeću sliku kao referencu ili ne.

Ovogodišnji pobednik je projekat pod nazivom CloudPainter umetnika Pindar Van Arman koji je za njega dobio 40.000 dolara i koji uključuje tehnologiju mašinskog učenja za slikanje „evokativnih portreta sa različitim stepenom apstrakcije“. Osnivač RobotArt-a Andrew Conru izjavio je za MIT Technology Review da, dok ove godine takmičari pokazuju prefinjene pokrete kistom i kompoziciju, smatra da CloudPainter ima „najveći napredak“ od svog učešća u inauguralnom izdanju RobotArt-a. Osim CloudPainter-a na takmičenju je viđeno još mnoštvo zanimljivih robotskih slika, od kojih neke možete pogledati u galeriji na sledećem linku.

Pročitajte i:  Google mehanički konobari: Vaš sledeći pomoćnik?

Izvor: CNET

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,