QNAP Mikroprinc

Roboti u ciglani Inđija

img_3628Nakon što je Univerzum Kubršnica kupio Ciglanu Inđija, investirao je u obnovu i automatizaciju proizvodnog pogona ove ciglane. Automatizovan je proces transporta sirovog materijala, pečenja blokova, slaganja blokova na vagone, razlaganje sa vagona i slaganje na paletu.
Srpske kompanije su uradile kompletan proces automatizacije, od procesa upravljanja pokretnim trakama koje dovode proizvode do robota, kao i sam robotski deo.
Prva srpska fabrika robotskih linija, ICM Electronics, imala je zadatak da uradi robotski deo projekta automatizacije procesa proizvodnje blokova. ICM Electronics je u ovaj proces integrisao dve različite robotske ruke. Jedna ruka ima zadatak da skuplja sirove blokove sa pokretne trake i da ih slaže na vagon koji kasnije nosi sirovi materijal u peć gde se peku blokovi. Druga ruka priprema ispečene blokove za transport skidajući ih sa vagona i postavljaću ih na paletu.
Svaki od ovih poslova do sada je zahtevao ukupno oko dvadeset  ljudi po smeni, kako bi se završili svi poslovi koji se zbog dizanja velikih tereta (svaki radnik je prenosio po nekoliko tona dnevno) i visokih temperatura, nalaze u kategoriji izuzetno teških poslova. Teško je naći radnu snagu u odgovarajućem broju i za jednu smenu, a pogotovo za tri smene.  Zato su automatizacija i robotizacija proizvodnih procesa bila jedino pravo rešenje za Ciglanu Inđija.

Pročitajte i:  Hyundai preuzeo kontrolu nad kompanijom Boston Dynamics

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , , ,