Top50 Glas publike

Roboti uče da se oslanjaju na zid kako bi izbegli pad

AI pomaže robotima da reaguju slično kao čovek kada izgubi ravnotežu.

PCPress.rs Image

Sistem zasnovan na neuronskim mrežama “D-reflex”

Istraživači sa Univerziteta u Lorraine u Francuskoj razvili su sistem “Damage Reflex”.  Humanoidni robot TALOS oslanja se na zid kada mu je jedna noga ostećena, slično kao čovek kada izgubi ravnotežu.

Sistem zasnovan na neuronskim mrežama koristi oko 882.000 simulacije tokom obuke kako bi brzo pronašao tačku na zidu koja će najverovatnije obezbediti stabilnost. Robot ne mora da zna kako je oštećen. Takođe, on može otprilike jednako brzo kao i ljudsko biće.

Umesto da se prevrne na zemlju kada izgubi ravnotežu, robot se oslanja na zid. Robot u ovo mslučaju nije posebno graciozan. Funkcija zahteva od robota da zaustavi ruku u trenutku kada uspostavi kontakt. Međutim, robot je bio efikasan u tri od četiri testa.

D-Reflex ne garantuje da će sprečiti pad, zato što ne može da uzme u obzir svaku moguću poziciju ili površinu. Takođe ne pomaže robotu da se potpuno oporavi posle kontakta. Trenutni pristup se takođe zasniva na stacionarnom botu i neće pomoći ako se aktuator pokvari tokom kretanja.

Pročitajte i:  Meta koristi AI u nastojanju da smanji diskriminaciju

Istraživači se nadaju da će napraviti sistem koji je koristan u pokretu. Međutim, cilj israživača je da roboti mogu da hvataju za stolice i druge složene objekte kada je pad neizbežan. Ova tehnologija mogla bi da uštedi troškove zamene robota u proizvodnji koji bi pali i zatim bili neupotrebljivi. Takođe, ova tehnologija mogla bi da dovede do više „prirodnijih“ robota koji će naučiti da koriste okruženje u svoju korist.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *