Roboti-usisivači kao deo video igre

Roboti usisivači sakupljaju više od prašine u domovima svojih vlasnika, te na osnovu informacija prave mape zahvaljujući kojima se kasnije lakše kreću kroz prostor koji čiste. Tako napravljene mape sada su dobile još jednu namenu koja usisavanje čini zanimljivijim nego ikada pre.

PCPress.rs Image

Naime, usisivači firme Roomba koriste tehnologiju mapiranja da bi ‘upamtili’ raspored prostorija u domovima korisnika, te mogu da zabeleže različite vrste podataka – od toga koje je veličine određena prostorija, do toga kako je nameštaj u njoj raspoređen. “Postoji čitav ekosistem uređaja i servisa uz pomoć kojeg bi domaćinstva u budućnosti mogla da funkcionišu, a za to su potrebne mape koje bi olakšale razumevanje načina na koje različite osobe žive,” rekao je još 2017. Colin Angle, izvršni direktor kompanije Roomba.

Od kada se ova funkcija prvi put pojavila počelo je da se raspravlja o sigurnosti korisnika, ali se na to zaboravilo čim je jedan gejming developer odlučio da Roomba mape podigne na Doom nivo. Naime, radi se o developeru i dizajneru Richu Whitehouseu, koji je kreirao program Neosis koji drugim developerima omogućava da digitalna sredstva sele sa jedne platforme na drugu, što je na kraju omogućilo i da se mape koje Roomba usisivači prave u domovima korisnika pretvore u nivoe u okviru igre Doom. Tako Roomba korisnici, koji su istovremeno i gejmeri, mogu da kreiraju Doom nivo na osnovu mape sopstvenog domaćinstva, te ga dalje prilagođavaju svojim željama, a tako što određuju koliko ima neprijatelja, koje oružje može da s ekoristi, te gde se nalaze objekti koji se sakupljaju tokom igre.

PCPress.rs Image

Opcija trenutno funkcioniše samo sa mapama koje pravi model Roomba 980, dok drugi modeli trenutno nisu podržani.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,