N Central domination

Robotska ruka je najnovija DJ zvezda u Pragu

Zaboravite na debatu o tome da li su vinil ploče ili digitalne verzije bolje za DJ-eve, pravo pitanje je da li bi uopšte čovek trebalo da bude DJ. Klub Karlovy Lazne u Pragu je zaposlio automatizovanu robotsku ruku kao jedanog od svojih DJ-eva, nakon što je menadžment izazvao kompaniju koja se bavi robotikom da to zapravo i sprovedu u delo. Robot koristi prilagođeni softver za odabir pesama i hvata CD-ove sa svojim hvataljkama kako bi ređao ploče. Može da igra, a čak i da skrečuje po pločama.

PCPress.rs Image

Robot nije za DJ pultom od otvaranja do zatvaranja kluba. Otkako je počeo pre tri nedelje, svakodnevno radi u rotaciji sa svojim programerom. Mišljenja su podeljena, i dok se nekima dopada robot DJ ima i onih koji smatraju da robot ne može da oseti ono što publika želi da čuje, ne može da vam kaže da dignete ruke u vazduh ili da na neki drugi način reaguje kao ljudski DJ. Ovaj koncept smo ranije mogli da vidimo kod novozelandskog muzičara, međutim, njegovu muziku nisu zaista stvarali roboti. 

Pročitajte i:  Robot koji čuva parking mesto i puni bateriju

Možda ovakav način puštanja muzike ne može da bude vrlo kreativan i robot neće moći da miksuje pesme kao neki od najiskusnijih DJ-eva, ali to ne znači da u budućnosti neće napredovati i usavršavati se. Automatizacija već izbacuje ljude iz različitih industrija, ali barem za sada vaš omiljeni laptop guru ili old school DJ će ostati zaposlen.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,