Robotska ruka je najnovija DJ zvezda u Pragu

Zaboravite na debatu o tome da li su vinil ploče ili digitalne verzije bolje za DJ-eve, pravo pitanje je da li bi uopšte čovek trebalo da bude DJ. Klub Karlovy Lazne u Pragu je zaposlio automatizovanu robotsku ruku kao jedanog od svojih DJ-eva, nakon što je menadžment izazvao kompaniju koja se bavi robotikom da to zapravo i sprovedu u delo. Robot koristi prilagođeni softver za odabir pesama i hvata CD-ove sa svojim hvataljkama kako bi ređao ploče. Može da igra, a čak i da skrečuje po pločama.

Robot nije za DJ pultom od otvaranja do zatvaranja kluba. Otkako je počeo pre tri nedelje, svakodnevno radi u rotaciji sa svojim programerom. Mišljenja su podeljena, i dok se nekima dopada robot DJ ima i onih koji smatraju da robot ne može da oseti ono što publika želi da čuje, ne može da vam kaže da dignete ruke u vazduh ili da na neki drugi način reaguje kao ljudski DJ. Ovaj koncept smo ranije mogli da vidimo kod novozelandskog muzičara, međutim, njegovu muziku nisu zaista stvarali roboti. 

Možda ovakav način puštanja muzike ne može da bude vrlo kreativan i robot neće moći da miksuje pesme kao neki od najiskusnijih DJ-eva, ali to ne znači da u budućnosti neće napredovati i usavršavati se. Automatizacija već izbacuje ljude iz različitih industrija, ali barem za sada vaš omiljeni laptop guru ili old school DJ će ostati zaposlen.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

SBB

Disaster recovery
Tagovi: , , , , , , ,