Robotski koš omogućava svakom da pogađa kao Majkl Džordan

Robotika i AI bi trebalo da poboljšaju život ljudi, a sada mogu da pomognu ako nismo talentovani za sport. Inženjer i jutjuber Shane Wighton napravio je verovatno jednu od najinteresantnijih mehaničkih kreacija na Internetu: koš koji obezbeđuje da nikada ne promašite nijedan pogodak.

PCPress.rs Image

Senzori prate putanju svakog bacanja, a motori pričvršćeni na tablu prilagođavaju njen ugao kako bi odgurnula loptu u obruč. Međutim Wighton-ov video (sa njegovog kanala Stuff Made Here) ulazi u jedan fascinantan detalj, objašnjavajući i osnovnu tehnologiju i proces dizajniranja.

Ceo proces u samo 600 milisekundi

Na primer, ceo proces praćenja bacanja, izračunavanja ugla i podešavanja ploče mora da se odvija u samo 600 milisekundi. To je značilo da je Wighton zaista morao da optimizuje svoj dizajn kako bi bio što lakši, a samim tim i što jednostavniji za pomeranje. Zato su motori koji pokreću celu stvar pričvršćeni na zadnji okvir, a ne na samu ploču sa zadnje strane i razlog zašto su potporni nosači šuplji: sve kako bi se smanjila težina i olakšala ploča kako mogla lakše da se podešava pod uglom pri velikim brzinama.

Takođe postoji puno pametnih stvari i na strani softvera, koji pokreće Microsoft Kinect, kog obožavaju uradi sam ljudi širom sveta. Među njima je i funkcija prepoznavanja lica koja identifikuje da li Wighton ili njegova supruga bacaju. To omogućava nepošteno i vrlo interesantno varanje. Zamislite samo nekog razmaženog tech CEO-a koji instalira jedan ovakav koš na svom kućnom košarkaškom terenu kako bi se osigurao da nikad ne izgubi igru. Postoji takođe slična konstrukcija (koju Wighton spominje) koju je napravio jutjuber Mark Rober 2017. godine: pokretna pikado tabla koja vam omogućava da svaki put pogodite pravo u centar.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,