Robotski rep za bolju ravnotežu

Verovali ili ne – mnogo je kompanija koje proizvode robotske repove za ljude, koji su obično namenjeni za cosplay, te druge zabavne aktivnosti. Eksperti sa Univerziteta Keio u Japanu izabrali su drugačiji pristup, te kreirali rep koji bi trebalo da poboljša sposobnosti korisnika, a tako što poboljšava ravnotežu, te okretnost onoga koji ga nosi.

PCPress.rs Image

Najbolji način da se razume zašto je rep koristan jeste neki od snimaka u okviru kojeg neke vrste majmuna bez problema skaču sa drveta na drvo, ne gubeći ravnotežu, a njihovi repovi ne služe samo kao dodatni udovi kojima se hvataju za grane, već im pomažu i u menjanju položaja tela tokom skoka. Pored toga, rep omogućava i bezbedno prizemljenje, budući da pospešuje održavanje ravnoteže, pa se telo pravilno pozicionira pre spuštanja. Novi robotski rep poneo je ime Arque čini upravo istu stvar za ljudska bića koja ga nose, iako se skakanje sa grane na granu još uvek ne preporučuje.

Kreatori tvrde da bi novi rep ljudskim bićima mogao da da isti stepen okretnosti koji imaju mačke, iako je dizajniran na osnovu repa koji imaju morski konjići. Sastoji se od plastičnih pršljenova koji mogu da se menjaju tako da odgovaraju svakom korisniku. Unutar repa smeštena su četiri veštačka mišića koji se pokreću uz pomoć kompresovanog vazduha. Trenutni prototip se pokreće uz pomoć spoljašnjeg kompresora, ali se očekuje da mišići napreduju, te da se u budućnosti napajaju preko baterije.

Pročitajte i:  Honda najavila niz novina za narednu deceniju

Arque rep bi mogao da se primenjuje tokom nošenja teških predmeta, pa bi mogao da postane deo odela koje bi funkcionisalo kao spoljašnji skelet, i koristilo fizičkim radnicima, te svima koji često upravljaju velikim teretima. Zahvaljujući robotskom dodatku u obliku repa radnici bi trošili manje snage za podizanje tereta, a kreatori ističu da bi pored realnog rep mogao da pronađe svoje mesto i u virtuelnom svetu, te posluži kao sredstvo za podražavanje onoga što korisnik doživljava u virtuelnoj realnosti.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,