BIZIT Seminar

Roland: “Cybertruck” među modernim klavirima

Kompanija Roland, koja se bavi proizvodnjom elektronskih muzičkih instrumenata, predstavila je klavir Facet, koji će, kako tvrde, biti prilično zapažen tokom ove godine.

PCPress.rs Image

Novi klavir se opisuje i kao „Cybertruck među klavirima,“ a klavijatura dolazi u paketu sa pametnim ekranom, te telom koje umesto standardnih elemenata sadrži zvučnike. Iz kompanije kažu da instrument nije napravljen za masovnu prodaju, već kao ilustracija za smer u kojem se kreće budućnost ovog instrumenta. Naime, klavir je u muzičkom životu prisutan oko 300 godina, i za to vreme nije trpeo neke veće promene. Moderni proizvođači polako preispituju tradicionalni koncept, pa je i Facet rezultat tog preispitivanja, a pre svega zbog drugačijeg dizajna. Zvučnici i rezonatori zauzimaju čitavu unutrašnjost tela klavira, a kreatori tvrde da numere koje se sviraju na modernom instrumentu zvuče isto kao i one koje se izvode na tradicionalnim klavirima.

Roland je 2019. predstavio i klavijaturu koja je podržana Alexa virtualnim asistentom, pa i pametni ekran u okviru Faceta sadrži ovog virtuelnog pomoćnika, što znači da klavirom može da se upravlja i preko glasovnih komandi. U osnovi klavira se nalazi i video projektor koji omogućava prikazivanje vizuelnih momenata koji su u skladu sa onim što se svira, tako da je novi instrument istovremeno i portal u multimedijalno iskustvo.

Pročitajte i:  Ponovo se odlaže proizvodnja Cybertrucka

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,