BIZIT 2022

Roomba: Usisivač koji se samostalno prazni

Postoji čitav ekosistem uređaja i servisa uz pomoć kojeg bi pametna domaćinstva u budućnosti mogla da funkcionišu, a za to su potrebne mape koje bi olakšale razumevanje načina na koje različite osobe žive. Tu na scenu stupa robot-usisivač, koji razume i mapira prostor, te skoro sve radnje obavlja samostalno.

PCPress.rs Image

Roomba usisivači postoje još od 2002. godine, a u poslednje vreme postaju sve „pametniji.“ Kompanija iRobot, koja stoji iza ovog proizvoda, sa svakom novom generacijom donosi sitna poboljšanja koja ove usisivače čine još funkcionalnijim, te samostalnijim. Tako novi Roomba i7+ ima dve ključne promene: robot sada u potpunosti pamti mapu domaćinstva, te može samostalno da se prazni.

Opcija za auto-pražnjenje je sigurno najkorisnija, budući da čišćenje usisivača većini korisnika predstavlja nepoželjnu obavezu. Novi Roomba model ne prazni kesu nakon svakog čišćenja, te nema mogućnost da uklonjenu prljavštinu odloži u prostor za skladištenje smeća, već za to koristi mali levak koji je povezan na stanicu za punjenje, te služi kao posrednik između usisivača i kante za otpatke.

Pročitajte i:  Amazon kupuje iRobot, proizvođača Roomba robotskog usisivača

Ovi automatizovani čistači koštaju 949 dolara, a opremljeni su uređajima koji mogu da zabeleže različite vrste podataka – od toga koje je veličine određena prostorija, do toga kako je nameštaj u njoj raspoređen, što neke korisnike raduje, dok kod drugih pokreće pitanja o sigurnosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,