Roomba usisivači postaju pametniji i samostalniji

Roboti usisivači skupljaju više od prašine u domovima svojih vlasnika, a još se 2017. govorilo o tome da bi informacije koje su prikupili mogle da posluže i u svrhe koje nisu u vezi sa čistoćom životnog prostora. Proizvođač je najavio da sada postaju još pametniji, te samostalniji.

PCPress.rs Image

Pametni Roomba čistači koriste tehnologiju mapiranja da bi upamtili raspored prostorija u domovima vlasnika. Opremljeni su uređajima koji mogu da zabeleže različite vrste podataka – od toga koje je veličine određena prostorija, do toga kako je nameštaj u njoj raspoređen. Već neko vreme se govori o tome da bi podaci koje su usisivači prikupili mogli da koriste za bolje funkcionisanje uređaja koji će opremati pametne domove, kao što su zvučnici i klima uređaji, a mogli bi da pomažu i u pronalaženju nekretnina koje su na prodaju.

Najskuplji Roomba usisivači se već samostalno prazne, te rade u tandemu sa pametnim džogerom Bravaa. Sada su dobili i platformu “Genius Home Intelligence”, koja će poslužiti za to da usisivači svoje zadatke obavljaju „prirodnije“, te samostalnije – bez ručnog programiranja. Kompanija iRobot razvila je i Home aplikaciju, koja stiže na iOS i Android, te funkcioniše sa svim proizvodima koji imaju Wi-Fi konekciji i dolaze od istog proizvođača. Tako bi usisivači uskoro mogli da počnu da čiste na svoju ruku, na primer kada vlasnik izađe u šetnju, a kako bi što manje ometali prirodan tok života.

PCPress.rs Image

Uređaji bi uskoro mogli da budu kao iz bajke, samostalni i uslužni, puni korisničkih podataka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,