TrendMicro

Rudarenje: 14,5 miliona dolara u kriptovalutama za tri miliona dolara ukradene struje

Jedan Bitkoin rudar sa Tajvana uhapšen je zbog toga što je rudario kriptovalute, a nije plaćao struju, te je na taj način došao do 14,5 miliona dolara u kriptovalutama, dok je u procesu potrošio struju u vrednosti od tri miliona dolara. Prestupnik je u svom vlasništvu imao 17 ilegalnih centara za rudarenje u gradovima Xinbei, Taoyuan i Hsinchu.

PCPress.rs Image

Centri su funkcionisali tako što bi prestupnik iznajmio neku radnju, te postavio lažni izlog čija je uloga bila da simulira internet kafe ili prodavnicu igračaka. Nakon toga bi unajmljeni električari prepravljali instalacije tako da se ka mašinama za rudarenje usmeri što više energije, a strujomerima se manipulisalo tako da je izgledalo da potrošnja nije napravljena u iznajmljenim radnjama. Krađa struje za rudarenje je sve veći problem širom sveta, a naročito u zemljama poput Kine, gde je ovaj način za sticanje dobiti sve popularniji.

Već se raspravlja o tome da li će ovakve aktivnosti uticati na sudbinu Bitkoina, čiji je kraj tokom 2018. godine najavljivan čak 90 puta, što je ipak manje od 125 najava iz 2017. kada je vrednost jednog koina iznosila čak 20 hiljada dolara.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Izvor: CCN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,