Rukovodilac za pitanja bezbednosti napustio Facebook

Aleks Stamos, glavni čovek za bezbednost Facebook-a, objavio je da napušta kompaniju kako bi preuzeo poziciju profesora i istraživača na Univerzitetu Stanford od septembra. Kompaniji se osipa rukovodstvo tokom cele tekuće godine, u velikoj meri zahvaljujući teškim problemima vezanim za sigurnost korisničkih podataka, to jest zbog skandala sa kompanijom Cambridge Analytica.

Stamosa niko neće zameniti nakon njegovog odlaska 17. avgusta, barem ne formalno, što znači da niko neće imati titulu glavnog čoveka za bezbednost u Facebook-u. Aleks je bio poznat po tome da je jedan od retkih rukovodilaca u Facebook-u koji je spreman da sarađuje sa osobama izvan kompanije na polju bezbednosnih problema. Često je radio sa novinarima na Twitter-u u vezi sa bezbednosnim pitanjima, i bio prepoznatljiv po neuobičajenoj iskrenosti. Facebook je zaposlio Stamosa 2015. godini, koji je pre toga je radio u Yahoo-u na sličnoj poziciji, ali je podneo ostavku nakon što je otkrio da je kompanija stvorila sistem za skeniranje mejlova za američku vladu, prema rečima Reuters-a.

Pročitajte i:  Facebook ulaže 50 miliona dolara za pravičniji virtuelni svet

Facebook je očigledno svestan da gubitak glavnog čoveka za bezbednost i raspuštanje njegovog sigurnosnog tima, usred svega što se inače dešava, nije nimalo sjajna situacija. Stamos je samo jedan od onih koji su u skorije vreme napustili visok položaj u Facebook-u. Kolin Streč, glavni pravni službenik, najavio je svoj odlazak prošlog meseca nakon više od osam godina u kompaniji, baš kao i dugogodišnji šef komunikacija Eliot Skrag, koji je napustio kompaniju mesec dana ranije. Takođe, WhatsApp suosnivač Jan Koum je napustio kompaniju u aprilu.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,