BIZIT 2022

Rumun optužen za onlajn prevaru

PCPress.rs Image

Adrijan Džidžina iz Bukurešta priznao je da je učestvovao u dobro organizovanoj prevari, koja je donela približno dva miliona i sedamsto hiljada dolara od naivnih posetilaca onlajn trgovina kao što su eBay, Craigslist i AutoTrader.com. Tužioci objašnjavaju da je njegov posao bio da podiže novac koji su kupci slali u uverenju da kupuju automobile i motocikle od legitimnih prodavaca. Džidžina je pripadao većem organizovanom timu, koji je počeo da dela još u novembru 2004.

Džidžinov tim koristio je mnoštvo trikova da navede ljude da im pošalju novac, uglavnom preko Vestern juniona. Oni su upadali na prave eBay naloge, nudili kupcima povoljne „second chance“ ponude i uveravali ih da će novac biti deponovan dok ne bude isporučena roba koju su naručili. Takve prevare još predstavljaju veliki problem za onlajn tržište. Zato Craiglist poručuje svojim korisnicima da nikad ne šalju novac i ističu da je reč o prevari čim neko to traži.

Džidžinov tim prevario je 1001 žrtvu na taj način. Džidžina je za sebe uzimao od dvadeset do četrdeset odsto prebačenog novca, što je često iznosilo po nekoliko hiljada dolara. Presuda će biti doneta devetog maja i očekuje se da će biti osuđen na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Pročitajte i:  Steam: Prevare preko loših kritika igara

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,