Rumunskom tinejdžeru prva ISEF nagrada

 Na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel, programu Društva za nauku i javnost, devetnaestogodišnji Jonut Budisteanu iz Rumunije osvojio je prvu nagradu za upotrebu veštačke inteligencije u stvaranju održivog modela automobila, koji se sam pokreće.

ISEF-2013-Top-Three-WinnersJonut je izjavio da se njegovo istraživanje odnosi na jedan od glavnih globalnih problema. Tokom 2004. godini, u automobilskim nesrećama stradalo je 2,5 miliona ljudi širom sveta, a 87 odsto nesreća bio je rezultat vozačeve greške. Sa 3-D radarom i postavljenim kamerama, Jonut je kreirao realan dizajn za automatski kontrolisan automobil, koji je u stanju da detektuje saobraćajne trake na putu, kao i položaj automobila u realnom vremenu – i to bi koštalo samo 4.000 američkih dolara. Njemu je uručena Gordon E. Moore nagrada vredna 75.000 dolara, koja nosi naziv koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Osamnaestogodišnja Eša Kar iz Saratoga u Kaliforniji, primila je nagradu Intelove Fondacije mladih naučnika u iznosu od 50.000 dolara. Sa brzim usvajanjem prenosive elektronike, Eša je shvatila da su energetski efikasni uređaji za skladištenje od presudnog značaja. Ona je razvila mali uređaj koji staje u bateriju mobilnog telefona i tako omogućava punjenje u roku od 20-30 sekundi. Njen izum takođe ima potencijalnu primenu u automobilskim baterijama.

Pročitajte i:  Promena strategije: tik i tok u jednoj generaciji Intel servera

Sedamnaestogodišnji Henri Lin iz Šreveporta u Los Anđelesu takođe je dobio nagradu Intelove Fondacije mladih naučnika u iznosu od 50.000 dolara. Simulirajući hiljade klastera galaksija, Henri je pružio naučnicima nove dragocene podatke, omogućavajući im da bolje razumeju misterije astrofizike: tamnu materiju, tamnu energija i balans između zagrevanja i hlađenja najmasivnijih objekata univerzuma.

 „Podržavamo Intelov internacionalni sajam nauke i tehnike jer verujemo da su nauka i matematika temelj inovacija, a to je imperativ za globalni ekonomski razvoj i napredno društvo”, izjavila je Vendi Hokins, izvršna direktorka Intelove Fondacije. „Ovo takmičenje ohrabruje milione studenata širom sveta svake godine da istražuju u oblasti matematike i nauke dok rade na rešenjima koja će odgovoriti na globalne izazove.”

Ove godine, oko 1.600 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Internacionalnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel. Oni su izabrani iz 433 partnerska sajma iz više od 70 zemalja, regija i teritorija. Pored gore navedenih pobednika, više od 500 finalista je primilo nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja. Nagrade su obuhvatale 17 pobednika u kategoriji „Najbolji u kategoriji” koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobednika iznosom od 1.000 dolara, kao i partnerski sajam koji predstavljaju.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus M16 - Potvrda dominacije

Društvo za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučna istraživanja i obrazovanje, poseduje i upravlja Internacionalnim sajmom nauke i inženjerstva, od svog osnivanja 1950. godine.

 „Čestitamo Jonutu, Eši i Henriju na njihovom uspehu na Intelovom sajmu nauke i inženjerstva održanom ove nedelje u Feniksu”, izjavila je Elizabet Marinkola, predsednik Društva za nauku i javnost. „Njihova istraživanja pokazuju vrednost teškog rada i kreativnog razmišljanja. Svi finalisti sajma kompanije Intel koji su bili ovde ove nedelje predstavljaju veliku nadu za nauku i inovacije”.

Celokupan spisak finalista dostupan je na programu događaja. Intelov internacionalni sajam nauke i inženjerstva 2013. godine je zajednički finansiran od strane Intela i Intelove Fondacije sa dodatnim nagradama i podrškom desetina drugih korporativnih, akademskih, vladinih i naučnih organizacija. Ove godine, dodeljeno je više od 4 miliona dolara.

Izvor: Intel

Facebook komentari:

Tagovi: ,