Top50 Glas publike

Rusija blokirala Amazon i Google IP adrese

U pokušaju da blokira korišćenje aplikacije Telegram, ruski regulator tržišta telekomunikacija, Roskomnadzor zakačio je i Amazon i Google servise.

Rusija blokirala Amazon i Google IP adrese

Ovaj regulatorni organ zatražio je od internet provajdera da blokiraju pristup IP adresama Telegramovih servisa. Ipak, to je bilo samo privremeno pošto su se korisnici dosetili da zaobiđu zabranu putem VPN i proxy servisa kako bi pristupili Telegram servisu. Zbog toga je Roskomnadzor zatražio blokiranje velikog broja IP adresa. Problem je nastao nakon što su ovim pogođeni Amazon i Google cloud servisi. Alekxander Zharov, šef Roskomnadzora je potvrdio za Russia Today da su Amazonove adrese blokirane zbog činjenice da je Telegram messenger počeo da ih koristi kako bi zaobišao zabranu u Rusiji. 

Interesantno je da Telegram nije prva chat aplikacija koju je zabranila ruska vlada. Pre nje je probleme sa ruskim regulatorom imao Zello. Ove adrese su, kao i sada u slučaju Telegrama, blokirane kako bi se sprečilo korišćenje zabranjene aplikacije u Rusiji. Suočen sa problemom blokiranja IP adresa, Amazon je zatražio da Zello prestane da koristi njihove servere kako bi zaobišao zabranu. Zello je tada prešao na Google servise, sa istim efektom.

Pročitajte i:  Google otpušta veći deo zaposlenih u Area 120 inkubatoru

Borba Telegrama sa ruskom zabranom

Sada se isto dešava i sa Telegramom, pa je u jednom trenutku bilo blokirano preko 15 miliona IP adresa, ali po rečima Pavela Durova, osnivača Telegrama, to je i dalje nedovoljno da se spreči korišćenje ove aplikacije širom Rusije.

Ruske vlasti su odlučile da blokiraju ovu chat aplikaciju zbog odbijanja osnivača da pruže uvid u podatke korisnika, kao i da za skladištenje informacija koriste ruske servere. Zbog toga je pre nekoliko dana donešena sudska presuda kojom se zabranjuje funkcionisanje ove aplikacije na terotoriji Rusije. Roskomnadzor kao glavni razlog zabrane pominje opasnost po državnu bezbednost, s obzirom da zbog enkripcije ovu aplikaciju koriste i teroristi. Telegram je redovno blokirao ISIS kanale, ali se stalno pojavljuju novi.

Pročitajte i:  Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

Telegram se proslavio tokom ndeavnih nereda u Iranu, kada je ova aplikacija masovno korišćena za koordinaciju demonstranata, nakon čega su vlasti uvele zabranu korišćenja. Ajatolah Khamenei je najavio da će prestati da koristi Telegram, koji je postao najpopulanija chat aplikacija koju koristi preko 40 miliona Iranaca. 

Izvor: Meduza

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,