BIZIT Seminar

Rusija kaznila Google sa 98 miliona dolara

Meta takođe nije uspela da izbegne kaznu.

PCPress.rs Image

Blokiranje neprikladnog sadržaja u Rusiji

Ruski sud izrekao je kaznu od 7,2 milijarde rubalja (98 miliona dolara) protiv Google-a zbog, ponovljenih propusta kompanije da izbriše sadržaj koji je zemlja smatrala nezakonitim. Iako je Rusija mnoge tehnološke kompanije tokom godine kažnjavala zbog nepoštovanja sve restriktivnijih pravila o internet sadržaju, presuda protiv Google-a je prvi put da je sud izrekao kazne na osnovu godišnjeg prihoda kompanije.

Pored toga, ruski sud je kaznio kompaniju Meta sa 2 milijarde rubalja odnosno (27,15 miliona dolara) za slične prekršaje. Meta je optužena da nije uklonila oko 2.000 zabranjenih stavki, dok Google navodno nije uspeo da ukloni 2.600 delova nedozvoljenog sadržaja.

Naime, postovi su promovisali upotrebu droga ili opasna ponašanja, uputstva za pravljenje improvizovanog oružja i eksploziva.Kao i stvari koje se tiču toga ko se  označava kao ekstremista ili terorista. Takođe uključeni su i postovi o „gej propagandi“,

Google je najavio da će pregledati sudsku dokumentaciju pre nego što odluči kako da postupi.

Pročitajte i:  Google Chrome uskoro prekida podršku za milione računara

Kompanija ima rok od 10 dana da uloži žalbu.

Ova odluka je samo posljednja u pokušajima Moskve da ostvari veći stepen kontrole ne samo nad svojom nacionalnom mrežom, već i nad internetom u celini i stvara još veću konfrontaciju koja dolazi 1. januara, kada su ruske vlasti zahtievale od tehnoloških kompanija da postave lokalne kancelarije za njihove online usluge.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,