Rusija preti da će blokirati rad Twittera od sledećeg meseca

Ruske vlasti najavljuju da će blokirati društvenu mrežu Twitter u narednih mesec dana, osim ukoliko kompanija ne udovolji zahtevima za uklanjanje određenog sadržaja. Pretnje su usledile nakon višenedeljnih tenzija između Rusije i Twitter-a.

Rusija preti da će blokirati rad Twittera od sledećeg meseca

Twitter se zalaže za slobodu govora širom sveta

Twitter i ostale društvene mreže dobile su tužbu od ruskih vlasti jer su pozivale korisnike da učestvuju u nacionalnim protestima zbog zatvorske kazne Alekseja Navaljnog, jednog od glavnih kritičara predsednika Vladimira Putina. Regulatorni organi u Rusiji su 10. marta blokirali Twitter zbog toga što nije uklonjen zabranjeni sadržaj koji je prikazivao tvitove o dečijoj pornografiji, upotrebi droge i komentare koji podstiču decu na samoubistvo.

Ruske novinske agencije izvestile su da je pretnja blokadom Twitter-a došla od zamenika šefa Odbora za nadzor komunikacija Rusije, Vadima Subotina. On je izjavio da ukoliko kompanija ne bude ispunila navedene zahteve, biće blokirana u narednih mesec dana bez sudskog naloga.

Kao odgovor na izjave ruskog funkcionera, Twitter je naveo da kompanija ima stroga pravila kojima sprečava promociju seksualnog dečijeg sadržaja, samoubistva, samopovređivanja i ne dozvoljava bilo kakvo nezakonite aktivnosti. Takođe, kompanija se zalaže za slobodu govora širom sveta i iskazuje zabrinutost zbog sve snažnijih pritisaka da se zaustavi javni dijalog.

Pročitajte i:  Twitter: Safety Mode protiv online nasilja

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: