BIZIT 2022

Rusija razmatra zakon o lažnim vestima na Internetu

U svetlu sve većeg obima lažnih vesti koje nas bombarduju, različite države razmatraju različite načine kako da taj gorući problem reše na najbolji način. Rusija tako razmatra Zakon koji će omogućiti Vladi da kažnjava sajtove i društvene mreže na kojima korisnici postuju lažne i netačne vesti. Ukoliko zakon bude donet, odnosiće se na sajtove koji imaju više od 100.000 posetilaca dnevno. U predlogu Zakona sajtovima će biti ostavljeno 24 časa da uklone sporne vesti, inače će biti novčano kažnjeni sa iznosom do 50 miliona rubalja (oko 800.000 USD).

Zakon bi trebao da se uklopi sa ostalim merama koje već ograničavaju korisnike društvenih mreža i medija. Naravno, već i sam predlog zakona pokrenuo je zabrinutost o cenzuri i ograničavanju prava na slobodni govor, jer bi to pomoglo državi da suzbija i pokušaje objava koje su uperene protiv Vlade i parlamenta.

Inače, ovo nije prvi takav predlog zakona. Nedavno je Malezija usvojila Zakon koji širenje lažnih vesti izjednačava sa kriminalnim radnjama, dok je Egipatski parlament izjednačio društvene mreže i blogove sa tradicionalnim medijima, pa se i na njih odnose ista zakonska pravila.

Pročitajte i:  WhatsApp: Tajna velikog uspeha

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,