Ruska centralna banka razmatra zabranu kriptovaluta

Glavna finansijska institucija Rusije, izrazila je zabrinutost zbog ekspanzije upotrebe i rudarenja kriptovaluta unutar granica ove države. U novom izveštaju Ruske centralne banke navodi se da kriptovalute podstiču formiranje finansijskog piramidalnog poretka, odnosno tipa finansijske strukture koji može da dovede do ekstremnih promena vrednosti i naduvavanje monetarnog balona, koji će u jednom trenutku pući.

centralna banka

Banka nije zabrinuta samo zbog negativnog uticaja i nepredvidivosti koja može da ima uticaj na građane Rusije, već i zbog toga što sve veća količina kriptovaluta može da ugrozi monetarni suverenitet države. Uostalom, jedna od glavnih odlika kriptovaluta je što nacionalne banke nemaju kontrolu nad njima.

Kao dodatni razlog za potencijalnu zabranu kriptovaluta je izuzetno rašireno njihovo rudarenje u Rusiji. Navodi se da Rusija generiše 11.2 procenta ukupnog svetskog hashrate-a, što je stavlja na treće mesto u svetu, odmah iza SAD-a i Kazahstana. Za to je potrebna ogromna količina električne energije, što trenutno predstavlja veliki problem ne samo u Rusiji, već i širom Evrope.

Sledeći korak bi mogao da bude, po ugledu na Kinu, zabrana rudarenja i transakcija u kriptovalutama. Centralna banka ima u planu i da se poveže sa regulatornim finansijskim telima u drugim državama, kako bi pratila Ruse koji upotrebljavaju internacionalne kripto menjačnice.

Pročitajte i:  Google i Microsoft imaju pristup čipovima iz Kine uprkos zabrani

Interesantno je da, dok želi da ukine sve eksterne digitalne valute u državi, Banka istovremeno planira uvođenje digitalne Rublje, kao deo napora da modernizuje svoj finanijski sistem i da ubrza plaćanje. U stvari, kada se sagleda iz tog ugla, moguće je da je to i glavni razlog ove potencijalne hajke ostale kriptovalute…

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: