Vertiv - Scale With Confidence

Ruska hakerska grupa Magecart optužena za napad na British Airways

Hakeri koji su odgovorni za napad na kompaniju Ticketmaster okrivljeni su i za onaj koji je pogodio kompaniju British Airways, tokom kojeg su ukradeni podaci o kreditnim karticama 380 hiljada korisnika. Naime, kompanija British Airways je krajem prošle nedelje objavila da je pretrpela napad koji je doveo do curenja osetljivih podataka, te da se napad odigrao u periodu između 21. avgusta i 5. septembra.

Sigurnosni istraživači iz agencije RiskIQ otkrili su da se radi o hakerskoj grupi Magecart, koju povezuju sa Rusijom. Grupa je aktivna od 2015. godine, te je poznata po web-prevarama preko kojih dolazi do podataka o kreditnim karticama žrtava. Napade izvodi tako što na neki web-sajt pošalje maliciozni kod preko kojeg potom osetljive podatke šalje na udaljeni server.

Grupa Magecart optužena je i za Ticketmaster napad koji se dogodio u junu, a koji je oštetio oko 40 hiljada korisnika. U poslednjem napadu na British Airways na web-stranicu kompanije koja služi za potraživanje prtljaga implementirane su 22 linije modifikovanog koda, a kod je identifikovan kao zaštitni znak grupe Magecart, na osnovu čega je i povezana sa napadom.

Pročitajte i:  British Airways kažnjen sa 26 miliona dolara zbog curenja podataka

Pretpostavlja se da su napadači imali pristup podacima od 15. avgusta, što im je dalo vremena da dobro pripreme napad.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,