BIZIT 2022

Ruska hakerska grupa Magecart optužena za napad na British Airways

Hakeri koji su odgovorni za napad na kompaniju Ticketmaster okrivljeni su i za onaj koji je pogodio kompaniju British Airways, tokom kojeg su ukradeni podaci o kreditnim karticama 380 hiljada korisnika. Naime, kompanija British Airways je krajem prošle nedelje objavila da je pretrpela napad koji je doveo do curenja osetljivih podataka, te da se napad odigrao u periodu između 21. avgusta i 5. septembra.

PCPress.rs Image

Sigurnosni istraživači iz agencije RiskIQ otkrili su da se radi o hakerskoj grupi Magecart, koju povezuju sa Rusijom. Grupa je aktivna od 2015. godine, te je poznata po web-prevarama preko kojih dolazi do podataka o kreditnim karticama žrtava. Napade izvodi tako što na neki web-sajt pošalje maliciozni kod preko kojeg potom osetljive podatke šalje na udaljeni server.

Grupa Magecart optužena je i za Ticketmaster napad koji se dogodio u junu, a koji je oštetio oko 40 hiljada korisnika. U poslednjem napadu na British Airways na web-stranicu kompanije koja služi za potraživanje prtljaga implementirane su 22 linije modifikovanog koda, a kod je identifikovan kao zaštitni znak grupe Magecart, na osnovu čega je i povezana sa napadom.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da su napadači imali pristup podacima od 15. avgusta, što im je dalo vremena da dobro pripreme napad.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,