BIZIT 2022

Ruska vojska planira da Windows zameni sa Astra Linux-om

Ruske vlasti su sve bliže tome da zamene Windows OS na vojnim sistemima sa lokalno razvijenim operativnim sistemom koji je nazvan Astra Linux.

PCPress.rs Image

Prošlog meseca ruski federalni servis za tehničku kontrolu odobrio je upotrebu Astra Linux-a po pitanju sigurnosti, što znači da će moći da se koristi u sistemima u ruskoj Vladi, na kojima se čuvaju informacije najvećeg stepena tajnosti. Do sada, federalni organi u Rusiji koristili su specijalnu verziju Windows-a koja je bila modifikovana, dodatno testirana i odobrena za ovu upotrebu.

Počev od ovog meseca, ruska vojska može da krene sa  tranzicijom na Astra Linux, koji predstavlja derivat Debian-a, a razvija ga ruska kompanija RusBITech (od 2008. godine). Ova Linux distribucija je prvenstveno razvijena za ruske privatne kompanije, ali je RusBITech proširila njegovo polje upotrebe na lokalne vlasti, a najveću popularnost stekao je među kompanijama koje sarađuju sa ruskom vojskom. Pre nekoliko godina Astra Linux je dobio sertifikat da može da se koristi na računarima na kojima se nalaze „secret“ i „top secret“ dokumenta. Od tada, ovaj OS polako ulazi u sve veći broj Vladinih agencija i već se koristi u ruskom Naconalnom kontrolnom centru za zaštitu, kao i u drugim Vladinim i vojnim agencijama.

Pročitajte i:  Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

U januaru prošle godine, rusko Ministarstvo odbrane najavilo je planove za prelazak na Astra Linux, naglašavajući da zatvorenost Microsoft Windows-a može da ostavi prostor za „zadnja vrata“ koje bi mogli da iskoriste američke obaveštajne agencije. Od tog trenutka, RusBITech je prošao kroz seriju sertifikacija kako bi dobili „special importance“ status za Astra Linux, što je konačno i ostvareno 17. aprila. Pored toga, dobijen je i sertifikat od FSB-a, ruske top obaveštajne agencije i Ministarstva odbrane, što im je otvorilo vrata da se ovaj OS instalira na računarima državnih, obaveštajnih i vojnih organa.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,