Top50 Glas publike

Ruski hakeri prodaju privatne poruke Facebook korisnika

Nakon dugotrajne istrage otkriven je još jedan Facebook sigurnosni problem, te se došlo do zaključka da ruski hakeri prodaju privatne poruke 81 hiljade Facebook korisnika.

PCPress.rs Image

Poruke su postavljene u okviru jednog foruma, a hakeri su uz oglas naveli i to da poseduju lične podatke koje su ukrali sa 120 miliona Facebook naloga. Iz kompanije Facebook su demantovali da su napadači uspeli da uđu na servere, te su krivicu svalili na korisnike koji su instalirali maliciozne ekstenzije u okviru internet pretraživača, a koje skladište privatne poruke.

Sigurnosni eksperti tvrde da su napadači preuveličali količine podataka do kojih su došli, te dodali da je malo verovatno da se radi o 120 miliona profila. Platforma na kojoj se oglas pojavio sadrži linkove koji uglavnom vode na ruske portale, dok IP adresa ukazuje na Sankt Peterburg. Poruke koje su priložene uz oglas sadrže privatne razgovore i fotografije koje nisu bile namenjene za javnost.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi incident koji ukazuje na problem malicioznih aplikacija i web-sajtova, te su i ranije privatni razgovori korisnika dolazili u pogrešne ruke. Ipak, ovaj sigurnosni problem dolazi u vreme kada Facebook pokušava da se opravi od prethodnih skandala, što bi dodatno moglo da oteža situaciju u kojoj se kompanija već nalazi.

Pročitajte i:  Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,