Ruski istraživač uspešno odštampao tkivo živog organizma u svemiru

Ruski kosmonauti su prvi put odštampali tkivo živih organizama u svemiru nakon što je njihov prvi napor propao zbog nesreće sa Sojuz kapsulom. Koristeći bioprinter koji je izradila medicinska kompanija Invitro, istraživač i kosmonaut Oleg Kononenko, odštampao je ljudsko tkivo hrskavice i štitnu žlezdu glodara, navodi Parabolic Arc. Cilj je da se vidi kako mikrogravitacija svemira utiče na razvoj tkiva živih organizama i organa, s idejom da će u budućnosti ljudi putovati u svemir.

PCPress.rs Image

Eksperiment je trebalo da se desi u oktobru 2018. godine, ali je letelica „Sojuz MS-10“, koja je nosila kosmonauta Alekseja Ovčinina i bioprinter, pretrpela neuspeh, prisiljavajući posadu na prekid. Ovčinin kao i astronaut Nik Hejg su pobegli bezbedno, ali štampač je pretrpeo značajna oštećenja. Brzo je pripremljena rezerva i nova posada, uključujući i Kononenka, koji su obučeni za korišćenje bioprintera. Ponovo su počeli sa radom 3. decembra na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a eksperiment sa bioprinterom počeli su ubrzo nakon toga. Roskosmos, ruski ekvivalent NASA-i, retko sarađuje sa privatnim kompanijama, ali će u budućnosti početi da to čini mnogo više. NASA takođe planira bioprint eksperimente u prvoj polovini 2019. godine, ali Rusija može da se pohvali da to prva uradila.

Pročitajte i:  IBM i NASA se udružuju kako bi izgradili Al model za nauku o Zemlji

Sada kada su odštampana prva tkiva živih organizama, sledeći korak je da se vidi kako je mikrogravitacija u Međunarodnoj svemirskoj stanici uticala na njihov razvoj. Biološki materijal odštampan u svemiru već je vraćen na Zemlju na Sojuz MS-09, 20. decembra (zajedno sa NASA-inim astronautom Serenom Aunjon, nemačkim astronautom Aleksandrom Gerstom iz Evropske svemirske agencije i ruskim kosmonautom Sergejem Prokopjevim). Roskosmos je izjavio da će rezultati testa biti objavljeni negde u januaru 2019. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , ,