Laptop leto 2022

Ruski robot Fyodor: Neuspeh u dalekom kosmosu

Jedan ruski humanoidni robot nedavno je napravio veliki korak za sebe, ali i za čovečanstvo, te ruski svemirski program, a nakon što se zaputio ka Internacionalnoj svemirskoj stanici u prvoj Soyuz raketi bez posade.

PCPress.rs Image

Robot koji je poneo ime Fedor – skraćeno od Skybot F-850 – našao se u svemirskoj kapsuli koja može da ponese do tri člana posade, a sa sobom je poneo hranu i ostale zalihe za osoblje stanice. Poleteo je 21. avgusta iz Baikonur kosmodroma u Kazahstanu, a Soyuz kapsulu ponela je Soyuz 2.1 raketa. U kapsuli se našlo 660 kilograma tereta za šestočlanu posadu koja se nalazi na Internacionalnoj stanici, a robot se dobro snašao tokom lansiranja, te čak u „ruke“ uzeo malu rusku zastavu. Ovo nije bio test samo za robota, već i za Soyuz raketu i kapsulu, koje bi u martu 2020. godine na istu destinaciju trebalo da povedu i ljudsku posadu.

PCPress.rs Image

Soyuz kapsula ipak nije uspela da se spusti na stanicu do koje je stigla 24. avgusta. Letelica se mestu označenom za sletanje primakla na 96 metara, da bi onda počela da se udaljava, a prema podacima iz agencije NASA do problema je došlo zbog automatizovanog sistema za sletanje.

Pročitajte i:  NASA i ISS: Bogataši lete u svemir

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,