Ruski Yandex predstavio svoj prvi pametni telefon – Yandex.Phone

Nakon autonomnih automobila i pametnih zvučnika, ruski gigant pretraživač Yandex ulazi u biznis sa pametnim telefonima. Prvi pametni telefon pod nazivom Yandex.Phone je Android uređaj nižeg cenovnog ranga koji je povezan sa njihovim masivnim ekosistemom. To u suštini znači da dolazi sa softverom Yandex-a, uključujući njegove GPS, muzičke i vremenske aplikacije.

PCPress.rs Image

U središtu svega nalazi se Alice: virtuelni asistent kompanije, koji sada ima 34.000 lokalizovanih veština i može da razume ruski sa „skoro ljudskom tačnošću“. Alice takođe može da pomogne u pronalaženju lokalnih preduzeća i pružalaca usluga iz integrisanog poslovnog imenika kompanije Yandex. Ista baza podataka može da identifikuje nepoznate poslovne pozive ili vam omogući da kontaktirate preduzeće tražeći ime ili uslugu.

Ne čudi što je Yandex nazvan „ruski Google“. Kao i njegov rival iz SAD-a, većina prihoda dolazi od reklama vezanih za rezultate pretrage. Dodatno je prišao Google-ovoj teritoriji lansiranjem svoje sopstvene Android prodavnice aplikacija još u 2012. godini. Prošle godine, Yandex je konačno pretekao Google i postao vodeći ruski pretraživač na Android uređajima, pri čemu ga je pre toga nadmašio na desktopu.

Međutim, specifikacije prvog Yandex telefona nisu baš izuzetne. On poseduje 5,65 inčni Full HD ekran (2160 x 1080 piksela rezolucije), radi na Android 8.1, a pokreće ga Qualcomm Snapdragon 630 procesor i ima 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Tu je i senzor za otiske prstiju i NFC tehnologija za beskontaktno plaćanje. Ima dve zadnje kamere od 16 MP i 5 MP i 5 MP prednju kameru.

PCPress.rs Image

 

Yandex.Phone košta 17.990 rubalja (270 dolara) i od juče je dostupan u Yandex prodavnici u sedištu kompanije u Moskvi. Nakon toga dolazi na Yandex-ov Beru e-commerce sajt, kao i kod lokalnih trgovaca.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,