TrendMicro

Sa Rambom Amadeusom na I(aj)T(i) – Tehnologija caruje, čovek klade valja

“Ne volim snobizam, nacionalizam, puritanizam, ja sam drukčiji organizam. Moje herojstvo je pacifizam, altruizam. Uživam u biciklizmu, liberalizmu, turizmu, nudizmu, optimizmu…” , reči su pesme našeg sagovornika Ramba Amadeusa koje na najbolji način opisuju njegov lik i delo prevazilazeći standardne okvire regionalne muzičke scene. Kombinacija muzičkih stilova njegovog pozamašnog opusa na satiričan način ozvučuje tekstove opisujući život običnog čoveka u besmislu političkih zbivanja. Za pcpress.rs poručuje da se uhvatimo u koštac sa novim tehnološkim dostignućima dok još nije kasno.

PCPress.rs Image

Da li se jutro poznaje po buđenju uz Deezer ili radio prijemnik?

Kafu pijem u tišini, a kad dođe vrijeme za slušanje muzike, pustim neki jazz album sa YouTube-a ili nekog stream radija.

Definisao si turbo folk kao fenomen koji nastaje kada primitivac ovlada tehnologijom, a danas ga možemo uporediti sa fenomenom društvenih mreža. Živimo li i dalje u eri tehnološkog primitivizma?

Od praistorije na ovamo tehnologija se razvija brže od mentaliteta, pa čovjek stalno kaska za naukom, postaje rob tehnologije, umjesto njen gospodar.

Pročitajte i:  Korišćenje veštačke inteligencije za lasersko ubijanje bubašvaba 

Svojevremeno si napisao pesmu gde izvrćeš ruglu priču o autorskim pravima. U kojoj meri vlada piraterija na ovim prostorima?

Piraterija je manji problem od legalnog nefer dijeljenja prihoda, gdje autoru, nakon svih koji uzmu svoj dio, ostane najmanje.

Krajem novembra imaš koncert u Dohi. Kad te možemo čuti u Srbiji?

25. i 26. decembra u Elektropioniru.

Koliko život na mreži zagađuje mentalnu sredinu?

Poprilično, mora se imati neka mjera. Nije zdravo ni sunčati se duže od pola sata dnevno.

Rambo vs AI?

AI je ipak ogledalo i proizvod ljudske inteligencije, samo je pitanje na koji način će mu se omogućiti da simulira ljutnju, radost, seksualno uzbuđenje, interes, strah, glad, sitost, pospanost, umor, dosadu, i sve one ljudske stvari koje utiču na čovjekove odluke.

Da li te pametne sprave čine pametnijim ili manje pametnim?

Ni jedno ni drugo. Čovjek je bio jednako inteligentan u praistoriji, dok je uz pomoć štapa i kanapa lovio bizone, kao i danas. Samo se alati mijenjaju.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,