Cove

SAD optužile dva kineska hakera za pokušaj krađe istraživanja za COVID-19 vakcinu

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv dva kineska hakera koja su otkrivena tokom pokušaja krađe podataka vezanih za istraživanje oko pronalaska vakcine za korona virus. U optužnici se tvrdi da je to deo mnogo šire, globalne kampanje, koja traje više od 10 godina.

PCPress.rs Image

Učestale operacije hakovanja

Optuženi hakeri su probili zaštitu u računarskoj mreži biotehnološke firme iz Masačusetsa koja radi na razvoju COVID-19 vakcine i testiranju različitih tretmana ove bolesti.

Ovo nije iznenađenje. U aprilu je otkriven još jedan sličan napad, a u maju je FBI upozorio da hakeri iz Kine pokušavaju da ukradu COVID-19 istraživanja iz američkih organizacija koje se bave time. Takođe, tokom ovog meseca ruski hakeri su targetirali zdravstvene organizacije iz Kanade, Velike Britanije i SAD-a. Ipak, optužbe koje su podignuti su prve koje oficijelno optužuju strane hakere za te napade.

U obrazloženju optužbe navodi se da su hakeri radili za kinesku Vladu (za Ministarstvo državen sigurnosti), ali su napade navodno sproveli samoinicijativno. Za sada nema potvrde da li su uspeli da dođu u posed nekih istraživanja.

Pročitajte i:  Neuspešna istraživanja o pametnim satovima koji otkrivaju COVID 19

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , ,