PC Press Hosting 2020

SAD optužile dva kineska hakera za pokušaj krađe istraživanja za COVID-19 vakcinu

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv dva kineska hakera koja su otkrivena tokom pokušaja krađe podataka vezanih za istraživanje oko pronalaska vakcine za korona virus. U optužnici se tvrdi da je to deo mnogo šire, globalne kampanje, koja traje više od 10 godina.

Učestale operacije hakovanja

Optuženi hakeri su probili zaštitu u računarskoj mreži biotehnološke firme iz Masačusetsa koja radi na razvoju COVID-19 vakcine i testiranju različitih tretmana ove bolesti.

Ovo nije iznenađenje. U aprilu je otkriven još jedan sličan napad, a u maju je FBI upozorio da hakeri iz Kine pokušavaju da ukradu COVID-19 istraživanja iz američkih organizacija koje se bave time. Takođe, tokom ovog meseca ruski hakeri su targetirali zdravstvene organizacije iz Kanade, Velike Britanije i SAD-a. Ipak, optužbe koje su podignuti su prve koje oficijelno optužuju strane hakere za te napade.

U obrazloženju optužbe navodi se da su hakeri radili za kinesku Vladu (za Ministarstvo državen sigurnosti), ali su napade navodno sproveli samoinicijativno. Za sada nema potvrde da li su uspeli da dođu u posed nekih istraživanja.

Pročitajte i:  Disney ima više od 100 miliona pretplatnika streaming servisa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.