ePlaneta

SAD optužuju Kinu za korišćenje zlonamernog softvera

Prema izveštajima, kineski hakeri upali su u široko korišćeni softver koji distribuira kanadska kompanija za korisničku podršku. Sličan hakerski napad dogodio se u decembru 2020.godine na američku kompaniju IT SolarWinds.

Kina vs Kanada

Novi sajber napad?

Američka kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike navodi je otkrila zlonamerni softver koji distribuira kompanija Comm100 sa sedištem u Vankuveru. Kompanija Comm100 pruža usluge korisničke podrške, kao što su botovi za ćaskanje i alati za upravljanje društvenim medijima, velikom broju klijenata širom sveta.

Obim i razmera hakovanja nisu još uvek definisani. Kompanija Comm100 navodi da je popravila svoj softver i da će uskoro biti više detalja.

Istraživači iz CrowdStrike-a veruju da je zlonamerni softver bio u opticaju nekoliko dana. Međutim, oni nisu naveli koliko je kompanija pogođeno. Oni navode da su pogođeni „različiti entiteti u industriji“.

Kompanija Comm100 je na svojoj veb stranici navela da ima više od 15.000 kupaca u oko 80 zemalja širom sveta.

Izvršni direktor CrowdStrike-a, Adam Meyers rekao je da sumnja da su hakeri Kinezi. On navodi obrasce, programski jezik u kodu i činjenicu da je jedna od hakovanih komanija bila meta kineskih hakera ranije u prošlosti.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Kineska vlada je odbacila tu tvrdnju. Portparol kineske ambasade Liu Pengyu rekao je da se zvaničnici u Pekingu „snažno protive i suzbijaju sve oblike sajber hakovanja u skladu sa zakonom“. On navodi da su Sjedinjene Države „glasno aktivne u izmišljanju i širenju laži o navodnim „Kineskim hakerima.“

Hakerski napadi funkcionišu isporukom virusa ili drugog zlonamernog softvera preko dobavljača ili prodavaca. Ovakvi hakerski napadi izazivaju sve veću zabrinutost otkako su navodni ruski hakeri provalili u teksašku IT kompaniju SolarWinds i iskoristili je kao odskočnu dasku za hakovanje u Sjedinjenim Državama.

Adam Meyers, navodi da je ovakav slučaj hakerskog napada i slučaja sa kompanijom Comm100 podsetnik da su i druge nacije koristile iste tehnike za sajber napade.

„Kina je uključena u ove hakerske napade“, rekao je Meyers.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,