Top50 Glas publike

SAD zaostaje za Kinom u trci za 5G mrežu

Kina je pretekla SAD u trci za izgradnju infrastrukture za 5G bežične mreže, navodi se u izveštaju Deloitte-a. SAD su potrošile 24 milijarde dolara manje od Kine od 2015. godine do danas i izgradile deset puta manje lokacija za podršku 5G komunikacija, kako navodi Reuters.

PCPress.rs Image

Kina je izgradila 350.000 novih lokacija za podršku mobilnoj 5G bežičnoj mreži, dok su SAD izgradile manje od 30.000. Pored toga, Kina je dodala više baznih stanica za tri meseca u 2017. godini nego SAD u prethodne tri godine. U izveštaju se upozorava da će prva zemlja koja usvoji sledeću generaciju bežičnih komunikacija ostvariti „neproporcionalne dobitke“, s obzirom da 5G donosi „eru neiskorišćenog ekonomskog potencijala“. Takođe se napominje da je instalacija neophodne opreme za 5G tehnologiju oko 35% jeftinija u Kini u odnosu na SAD.

Da bi se SAD takmičile, Deloitte preporučuje da prilagode svoju politiku kako bi se smanjilo vreme razmeštanja, ohrabrili operateri da sarađuju i implementiraju odgovarajuće tehnologije. Deloitte nije dalje komentarisao navode iz svog izveštaja. Deloitte izveštaj podržava aprilsku studiju koja je postavila Kinu i Južnu Koreju ispred SAD-a i Japana kao globalne lidere u razvoju 5G tehnologija. Verovatno će američki operateri Verizon, T-Mobile i Sprint pokrenuti svoje 5G mreže početkom 2019. godine, dok AT&T tvrdi da će ove godine svoju mobilnu 5G mrežu dovesti u tri grada.

Pročitajte i:  TikTok i nove zabrane u SAD

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,