Sada možete da kupite humanoidnog robota visokog 1,2 metra za 16.000 dolara

Da li neko želi da kupi humanoidnog robota za 16.000 dolara?

PCPress.rs Image

Niko nije sasvim siguran čemu robot treba da služi, ali možete da ga kupite

Najnoviji proizvod iz Unitree-a se nada da ćete to želeti: Upoznajte Unitree G1, “AI avatar humanoidnog agenta”, odnosno robota. Ako niste čuli za Unitree, to je nešto poput “jeftine kineske opcije” u svetu robota. Moraćete da se nosite sa promotivnim materijalima kompanije koji su jedva napisani na engleskom, ali dobijate impresivne robote za uložen novac. Možda ste videli Spot-knockoff Unitree Go2, robota psa od 1.600 dolara koji su razni prodavci opremili bacačem plamena ili direktno vojnim puškama. Promotivni video Unitree-a pokazuje impresivne sposobnosti za tako jeftinog robota. Može da ustane samostalno iz ležećeg položaja na podu. Baš kao u nedavnom Boston Dynamics Atlas videu, G1 ustaje na verovatno najčudniji mogući način. Dok leži licem nagore na podu, G1 podiže kolena, postavlja stopala ravno na pod i zatim se podiže na stopala da formira tronožac s glavom još na podu. Odande koristi potez nalik na limbo, naginjući kolena napred, podižući glavu i torzo snagom jezgra tela.

G1 je budžetski robot, pa je ciklus hodanja prilično primitivan. Hoda, stoji i “trči” u stalnom polučučnju s nogama napred i savijenim kolenima. Ravnoteža izgleda sjajno – u jednom trenutku se pojavljuje osoba i malo grubo postupa sa robotom, udarajući ga u leđa i grudi. U oba slučaja, robot apsorbuje udarce samo korakom unazad ili dva i nastavlja dalje. Da li je ovaj humanoidni robot… koristan? Da li je igračka? Veliko ograničenje u stvarnom svetu je njegova visina, malih 1,27 metara, što će otežati mnoge zadatke. Ako postavite uobičajeno pitanje “Može li oprati sudove?” (pod pretpostavkom da voda neće biti problem), prvo morate da se nadate da može dosegnuti dno sudopere. Biće mu teško da dosegne donju policu kuhinjskog ormarića. Možda ga možete naučiti da koristi stolicu. Mala veličina je ključna za snižavanje cene. Drugi humanoidni robot Unitree-a, H1, je veličine odrasle osobe, ali košta 90.000 dolara. Što se tiče drugih specifikacija iz zbunjujućeg i loše sastavljenog specifikacijskog lista, ima bateriju od 9000 mAh koja traje dva sata. Težina je navedena kao “35kg” i “47kg” u zavisnosti od izvora, tako da je negde u rasponu od 35 do 47 kilograma. Dobijamo stvarne brojeve modela za vizuelni sistem: Intel RealSense D435 depth kamera i Livox-MID360 lidar puck. Lokacija lidara je zanimljiva. Lice robota je od providnog stakla, a glava je šuplja osim “mozga” na vrhu glave. Lidar puck je montiran na donju stranu mozga i gleda kroz prednje staklo lica napred. Dizajn robota je čudan.

Robot može da trči brzinom od 2 metra u sekundi, što je otprilike kao lagani džoging. Ako je “Arm Maximum Load” na specifikacijskom listu težina koju može podići, može podići 2 kg. Zglobovi su u rasponu od 160 do 310 stepeni. Moraćete mnogo da programirate da biste ga učinili korisnim, ali Unitree nije baš otvoren u vezi s tim kako to treba uraditi. Pretpostavlja se da ćete koristiti isti Unitree SDK koji koriste roboti psi. Takođe možete pregledati dokumentaciju za programere za Unitree H1 da biste dobili ideju o tome šta vas čeka. Unitree-ov video prikazuje robota kako grubo pokušava nekoliko zadataka koji ne izgledaju baš uspešno, čak i ako optimistička promotivna muzika pokušava da prikaže sve u pozitivnom svetlu. Robot pokušava da lomi orahe tako što uzima orah iz posude, stavlja ga na pult i potpuno ga smrvi dok pravi veliki nered. Otvara staklenu flašu koka-kole karatetskim udarcem po čepu, što lomi rub flaše i izaziva prelivanje i prosipanje sode svuda. Zatim, robot ima tiganj na isključenoj električnoj peći i, s (prilično impresivnim!) pokretom zgloba, uspeva da okrene parče suvog hleba u tiganju. Zatim, istresa sirovi hleb na tanjir kao da je postigao nešto. Kasnije, pritiska vruću lemilicu na žicu jednom rukom, i pošto ne koristi drugu ruku da drži lem, samo zagreva žicu bez svrhe. Ovo su sve početne ideje za obavljanje korisnih zadataka, ali čak i u ovom zvaničnom promotivnom videu, nije mogao pravilno da završi nijedan zadatak. Čini se da robot samo pravi veliki nered većinu vremena. Video takođe upozorava: “Neke od uzoraka funkcija u ovom videu su još u razvoju i testiranju.” Zbunjujuće je videti robota kako obavlja zadatke ispred nečega što vaš mozak pretpostavlja da je kuhinjski pult, ali pošto je robot visok samo 1,2 metra, normalan pult visok oko 90 centimetara bi bio otprilike u visini njegovih laktova. Obavlja ove zadatke dok stoji za stolom za sedenje.

Čak i ako su ti zadaci bili uspešni, po ceni od 16.000 dolara, ne mislimo da robot dolazi sa rukama. Neki delovi videa prikazuju funkcionalne troprste ruke koje mogu hvatati objekte i lomiti stvari, dok drugi delovi videa, i mnoge promotivne slike, prikazuju ono što izgleda kao nefunkcionalne ruke. Čak je i “ruke” preterano reći ovde – ima obične petoprste mehaničke rukavice pričvršćene na krajeve ruku. Specifikacijski list prikazuje prazno mesto za SKU od 16.000 dolara pod “Stepeni slobode jedne ruke”, tako da mislimo da su ove rukavice prazne. “G1 EDU” verzija, cena nepoznata, navodi funkcije koje biste očekivali, kao što su “troprsta veštačka ruka” i opcionalna instalacija “taktilnih senzorskih mreža” kako bi mogla da prestane da lomi stvari.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *