BIZIT Seminar

Sada možete da otključate svoj iPhone sa maskom na licu 

Evo šta treba da znate o novim funkcijama u iOS-u i iPadOS-u 15.4

PCPress.rs Image

Bolje ikad nego nikad

Ažuriranja za iOS 15.4 i iPadOS 15.4 sadrže pregršt značajnih funkcija i bezbednosnih podešavanja za vaše uređaje. Apple uređaji stari kao iPhone 6s (objavljen u jesen 2015.) mogu da pokreću iOS 15.4, dok većina iPad modela od kraja 2014. nadalje može da instalira odgovarajuće ažuriranje za iPadOS. Ova ažuriranja uključuju dugo očekivane dodatke, kao što je mogućnost otključavanja iPhone-a licem čak i dok nosite masku. Još jedna nova funkcija, Univerzalna kontrola, omogućava vam da komunicirate sa vašim iPad-om u blizini dok sedite za svojim stolom sa Mac računarom. I pošto se reči više ne čine dovoljnim, sada imamo i mnogo novih emodžija na raspolaganju. Da budemo jasni: bez obzira da li planirate da koristite bilo koju od novih funkcija kompanije ili ne, vredi održavati softver svojih uređaja ažurnim da biste izbegli potencijalne bezbednosne probleme. Evo nekih od najkorisnijih funkcija koje se nalaze u iOS-u i iPadOS-u 15.4 i šta one znače za način na koji koristite svoje uređaje.

Face ID sada dobro radi sa maskama

S obzirom na to da se obavezno nošenje maski u mnogim delovima Sjedinjenih Država i ostatka sveta ukidaju, Apple je možda malo zakasnio sa ovom funkcijom. Međutim, pošto smo još uvek usred pandemije, korisnici koji su oprezni zbog kovida još uvek mogu da imaju koristi  od toga (to jest, ako koriste prilično nove iPhone telefone – ovaj dodatak radi samo na iPhone 12 seriji i novijim). Čak i ako ste pre mnogo godina podesili Face ID, od vas će se tražiti da ponovo upišete svoje lice u Face ID nakon što instalirate ažuriranje. Zašto? Tako da vaš telefon može bolje pogledati vaše oči — kao i prostor oko njih. Ako odlučite da koristite Face ID dok ste maskirani, Apple kaže da će ova funkcija pokušati da „prepozna jedinstvene karakteristike oko područja oko očiju“ kako bi utvrdila da ste vi, u stvari, vi. Kada prođete kroz proces podešavanja, Face ID bi trebalo da radi kao i kada nemate masku. Ipak, ova brza otključavanja mogu imati cenu. Apple priznaje da je Face ID najtačniji kada može da vam pogleda celo lice, tako da nemojte biti iznenađeni ako vaš telefon povremeno odbije da se otključa dok ste maskirani. Iako ova podešavanja čine Face ID manje bezbednim na neki način, (srećom) još uvek ga nije tako lako prevariti – ne možete, na primer, da usmerite prednju kameru svog telefona na video snimak na kome nosite masku i da ga otključate.

Pročitajte i:  Apple i AR aplikacije kao Siri

Interakcija sa svojim iPad-om sa svog Mac-a

Univerzalna kontrola, funkcija koja će vam omogućiti da kontrolišete više Apple uređaja odjednom, može biti najiščekivaniji dodatak u ovim ažuriranjima. Recimo da radite na Mac-u i da je vaš iPad postavljen pored njega — kada oba pokreću najnoviji softver, možete da pomerate kursor miša između tih ekrana da biste lakše pomerali fajlove ili kopirali i lepili tekst. Najjednostavniji način da uspostavite ovu vrstu veze je da povežete iPad sa vašim Mac-om pomoću USB kabla, iako je povezivanje tih uređaja bežičnim putem prilično jednostavno. Samo se uverite da su oba prijavljena na isti iCloud nalog i da imaju omogućen Bluetooth, WiFi i Handoff. Ipak, postoji začkoljica – trebaće vam noviji hardver da biste izvršili ovaj podvig.

Šta još ima novo?

AirTag podešavanja: iOS 15.4 donosi nekoliko promena u načinu na koji Apple-ovi tragači rade. Između ostalog, ažuriranje uključuje bolje prepoznavanje za obližnje AirPod-ove, tako da neće tražiti upozorenje o „otkrivenom nepoznatom dodatku“ i mogućnost korišćenja funkcije Find My na novijim iPhone uređajima da vas odvedu do AirTags postavljenih oko vas.

Pročitajte i:  Apple sprema još skuplji iPhone

Siri dobija novi glas: glasovne asistente pokreću modeli mašinskog učenja i sofisticirani algoritmi, pa zašto su im onda potrebni glasovi zasnovani na rodu? Unesite najnoviju Siri-inu glasovnu opciju — američki Siri Voice 5 — koja nije izrazito muška ili ženska.

Ponašanje u hitnim slučajevima se menja: Nadamo se da nikada niste morali da koristite iPhone-ov trik „kliknite na dugme za napajanje pet puta“ da biste pozvali hitnu pomoć. Ako jeste, iOS 15.4 će možda zahtevati da ga ponovo uključite — nekada je bio uključen podrazumevano, ali sada izgleda opciono.

Novi emodži: Apple je dodao desetine novih emodžija na iPhone i iPad uređaje sa ovim ažuriranjima.

Novi načini dodirivanja i plaćanja: Duboko u kodu iOS 15.4 je funkcija koja omogućava vlasnicima preduzeća koji koriste procesore plaćanja kao što je Stripe da prihvate mobilna plaćanja pomoću aplikacije koja radi na iPhone XS ili novijem. Šta to znači? U nekom trenutku ove godine, moći ćete da platite nekim preduzećima tako što ćete dodirnuti svoj telefon ili beskontaktnu kreditnu karticu na njihov iPhone.

Pročitajte i:  Apple-ov novi iOS 16.4 programer beta donosi brojne novine

Čega nema u ovom ažuriranju?

Postoji bar jedna karakteristika koju je Apple najavljivao u prošlosti, a koja se još nije uključila: podrška za digitalne vozačke dozvole.

Izvor: Washingtonpost

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,