Top50 Glas publike

Šahovski robot slomio prst sedmogodišnjaku na turniru u Rusiji

Šahovski robot slomio je prst sedmogodišnjem dečaku koji je igrao na turniru u Rusiji, prema izveštajima lokalnih novina.

PCPress.rs Image

Robot je detetu slomio prst. Ovo je, naravno, loše

Incident se dogodio prošle nedelje na Moscow Chess Open-u, gde je robot angažovan da igra sa takmičarima. Video incidenta pokazuje da je mašina standardna industrijska robotska ruka prilagođena da istovremeno pomera figure na tri šahovske table. „Robot je detetu slomio prst. Ovo je, naravno, loše“, rekao je Sergej Lazarev, predsednik Moskovske šahovske federacije, za rusku novinsku agenciju TASS. Lazarev: „Robota smo iznajmili mi, izlagao se na mnogim mestima, dugo vremena, kod stručnjaka. Očigledno, operateri su to prevideli. Dete je napravilo pokret, a nakon toga treba da damo vremena da robot odgovori, ali dečak je požurio, robot ga je zgrabio.”

Nije jasno koje su objašnjenje — ako ih ima — kreatori robota ponudili za ovu nesreću, ali takvi incidenti nisu neuobičajeni u scenarijima u kojima inženjeri robota nisu uspeli da pravilno razmotre bezbednosni protokol oko ljudi. U većini industrijskih okruženja, roboti su u suštini nevidljivi operateri. Oni se kreću po određenim putanjama u određeno vreme i često im nedostaju senzori da prepoznaju ili reaguju na ljude u blizini. Drugim rečima: ako im stanete na put, oni neće znati da ste tamo. Ova vrsta slepog sudara bila je uzrok mnogih nesrećnih slučajeva sa robotima. Smatra se da se prvi takav incident dogodio 1979. godine, kada je radnik u fabrici Ford Robert Villiams zgnječen robotskom rukom.

Pročitajte i:  Najjednostavniji način da naučite robote novim zadacima

Američko ministarstvo rada beleži ove smrtne slučajeve, koji beleže otprilike jedan smrtni slučaj godišnje, iako se statistike razlikuju u zavisnosti od definicije robota od strane različitih kompanija. Na primer, da li je pokretna traka robot? Ili mašina za oblikovanje? U slučaju šahovskog robota, čini se da je uređaj dizajniran samo da identifikuje i pomera šahovske figure – a ne da reaguje na pojavu ljudske ruke u svom prostoru za igru. „Postoje određena bezbednosna pravila i dete ih je, očigledno, prekršilo. Kada je napravio potez, nije shvatio da prvo mora da sačeka“, rekao je Sergej Smagin, potpredsednik Ruske šahovske federacije. Međutim, tačnije je reći da su dizajneri robota prekršili bezbednosna pravila, stvarajući mašinu koja bi nehotice mogla da povredi ljude.

Brojne osnovne karakteristike mogle su da spreče nesreću – od postavljanja kamere iznad šahovske table koja onemogućava kretanje robota ako se strani predmeti pojave u okviru, do ograničavanja sile koju može da proizvede ruka robota. Iako su snimci incidenta uznemirujući, prema rečima Lazareva, dete se ubrzo oporavilo dovoljno da nastavi da se igra. „Dete je već sledećeg dana igralo, završilo turnir u gipsu, a volonteri su pomogli da se snime pokreti“, rekao je Lazarev za TASS. „Robot operateri će, očigledno, morati da razmišljaju o jačanju zaštite kako se ova situacija ne bi ponovila.

Pročitajte i:  Upoznajte Gary-ja, robota koji radi stvari koje vi ne želite

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,