Top50 Glas publike

Sajber kriminal godišnje donese štetu od 290 milijardi evra

Sajber kriminal postaje sve veća pretnja kompanijama i privredi zbog čega je neophodna bolja saradnja i povezivanje u regionu, ocenjeno je na regionalnom savetovanju “Korporativna bezbednost i sajber kriminal” održanom u Beogradu.

social_connections

Dragan Trivan, predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, smatra da je razmena iskustava jedan od glavnih zadataka i da bi u region trebalo da dolaze eksperti korporativne bezbednosti iz drugih zemalja.

“U Srbiji je potrebno razvijati svest o značaju ove vrste bezbednosti, jer u najvećem broju privrednih društava ne postoje unutrašnje organizacione jedinice za poslove korporativne bezbednosti”, rekao je Trivan, a navodi se u saopštenju Privredne komore Beograda.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je Zakon o privatnom obezbeđenju usvojen 2013.godine, ali do sada nisu doneta podzakonska akta, što je kočnica implementaciji efikasnijih sistema bezbednosti u praksi u koje se, kako je kazao, ionako malo ulaže.

On je naveo rezultate ranijeg istraživanja koje je pokazalo da 97 odsto ispitanika smatra da je glavni problem u sektoru korporativne bezbednosti u Srbiji nepostojanje zakonske regulative, lošu ekonomsku situaciju okrivljuje 88,24 odsto, a 76,4 odsto smatra da je osnovni problem u nepostojanju svesti o važnosti ove delatnosti.

Pročitajte i:  „Majka interneta“, Radia Perlman se zalaže za centralizovanu infrastrukturu

Prema podacima Europola, sajber kriminal u svetu na godišnjem nivou donese ukupnu štetu građanima i institucijama, vladama, gradovima i državama od oko 290 milijardi evra, što je više od ukupne globalne trgovine heroinom, kokainom i marihuanom, izjavio je predsednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić.

“Nema podataka koliko u tome učestvuju države jugoistočne Evrope, ali je izuzetno važno da delujemo kroz sve vidove javno privatnog partnerstva. Europol poziva da se u borbi protiv sajber kriminala posebno razvija veza javne bezbednosti sa privatnim sektorom, zato što privatni sektor ima jače ljudske potencijale, pa čak i kvalitetnije tehnologije nego državni”, istakao je Ostojić.

On je ukazao da se i dalje počini više kriminala ove vrste, nego što se otkrije počinilaca, zbog čega se preporučuje da se kompanije u tom segmentu otvore.
“Mnoge prećutkuju hakerski napad, jer misle da će im se, ukoliko izađu u javnost, narušiti reputacija, ali zapravo je potrebno činiti baš suprotno da bi se pratili trendovi i razvijali novi modeli zaštite”, rekao je on.

Pročitajte i:  G.fast: nada za DSL

Ostojić je istakao da su sve brojniji načini na koje hakeri mogu da provale u privatne i poslovne baze podataka nuklearnih elektrana, finansijskih institucija,osiguravajucih društava, bolnica i svih drugih državnih i poslovnih sistema i pojedinaca koji mogu da budu napadnuti bilo kada i bilo gde.

Savetovanje su organizovali Privredna komora Beograda, Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SECSA) i Poslovno učilište integralne sigurnosti i razvoja iz Zagreba.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,