Sajber-kriminalci u Americi kradu dečje identitete

PCPress.rs ImageNajnovije istraživanje u Americi pokazalo je da je hiljade dece zaduženo zbog krađe identiteta, ponekad i nekoliko godina pre nego što se otkrije da su pokradena. Zloupotrebljeni su podaci čak 42.232 deteta. Broj socijalnog osiguranja jedne sedamnaestogodišnjakinje koristilo je čak osam lopova, koji su napravili ukupan dug od 725.000 dolara. A jedan četrnaestogodišnjak ima desetogodišnju istoriju kredita, koja uključuje hipoteku na kuću od 605.000 dolara.

Analizirane su i vrste dokumenata na kojima se pojavljuju dečji brojevi socijalnog osiguranja. U čak sedamdeset odsto slučajeva reč je o kreditnim karticama i pozajmicama,  u dvadeset odsto na računima za komunalne usluge, dok je ostatak zloupotrebljen za registraciju vozila, vozačke dozvole, hipoteke i slično.

Dok je jednom od desetoro dece ukraden identitet, samo 0,2 odsto odraslih je zloupotrebljeno na taj način. Postavlja se pitanje jesu li dečji brojevi socijalnog osiguranja postali vruća roba? Da li sajber-kriminalci traže baš dečje podatke? Nažalost, istraživanje još nije uspelo da odgovori na ta pitanja.

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: ,