Sajber napad na provajdera obnovljive energije

Kompanija sPower iz Jute, koja se bavi proizvodnjom obnovljive energije postala je nosilac dve neslavne titule. Ona može da se „pohvali“ da je prvi američki provajder solarne i energije vetra koja je bila žrtva sajber napada. Takođe, ovo je prva kompanija za koju se pouzdano zna da je zbog toga izgubila konekciju sa svojim instalacijama i generatorima električne energije.

PCPress.rs Image

Prvi izveštaji o napadima na ovu kompaniju pojavili su se u aprilu, mesec dana nakon što su oni počeli. Istraga koja je sprovedena tom prilikom završena je u septembru, a ukazala je da je problem bio u firewall-u sa zastarelim firmverom. Međutim, sve do juče nije se tačno znalo o kojoj se kompaniji radi, kao ni detalji napada.

On je započeo 5. marta, kada su napadači iskoristili bezbednosni propust u Cisco firewall-u, tako što su ga „oborili“. To je izazvalo prekid komunikacije između sPower solarnih i vetro-generatora i kompanijskog glavnog komandnog centra. Na sreću, hakeri nisu išli dalje od toga. Nakon što su izazvali krah sistema, nisu pokušali da preuzmu podatke s kompanijske mreže.

Pročitajte i:  Solarna kuća za slobodan život

Iako je ovo bila prva zvanična potvrda nekog napada na postrojenja za proizvodnju električne energije, on ipak nije bio sofisticiran kao napad na ukrajinsku energetsku mrežu koji se desio na zimu 2015./2016. godine, kada su ruski hakeri satima ostavili bez struje pola miliona Ukrajinaca.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,