Sakriven radni list – Excel

Skriveni redovi i kolone su zgodni kada želimo da uklonimo neke manje bitne podatke koji opterećuju tabelu, ali ponekad poželimo da neke podatke u fajlu koji šaljemo kolegama zaista sakrijemo.

Excel-Jako-sakriven-radni-list-1Mogu se sakriti čak i čitavi radni listovi. Kliknite desnim tasterom miša na jezičak sa nazivom lista, neposredno ispod tabele i odaberite opciju Hide iz popup menija. Ni radni list ni jezičak više neće biti vidljivi, sve dok neko ponovo ne aktivira ovaj popup meni u kom će se pojaviti opcija Unhide koja će vrlo jednostavno i bespogovorno vratiti radni list u dokument.

Postoji i način za tzv. jako sakrivanje. Otvorite isti popup meni i u njemu izaberite opciju Veiw Code. U Microsoft Visual Basic dialogu pronađite Project – VBA Project prozor i u njemu izaberite radni list koji želite da prikrijete. Ispod Project – VBA Project prozora se nalazi Properties prozor u kome treba promeniti najnižu stavku, Visible option, tako što ćete izabrati 2 – xlSheetVeryHidden. Nakon ovoga odabrani radni list se više ne pojavljuje u meniju Unhide.

Pročitajte i:  Excel iz prakse: Sopstveni tipovi podataka

Excel-Jako-sakriven-radni-list-2Da biste ponovo vratili radni list, ponovite isti postupak i u Properties radnog lista vratite Visible option na ‑1 – xlSheetVisible. Samo razotkrivanje nije teško, ali računajte na to da velika većina korisnika ne zna za ovu mogućnost. Ona ne predstavlja garanciju bezbednosti podataka – za bezbednost treba čitav fajl zaštititi šifrom, ali ponekad dobro dođe.

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:

Tagovi: ,