BIZIT 2022

Salto-1P – Robot koji skakuće

Iako je do sada bilo različitih pokušaja robota da skaču, Salto-1P, proizvod UC Berkley’s Biomimetric Millisystems Lab je jedinstven po tome što su uspeli da urade mimikriju kretanja (skakanja) pravih životinja.

Salto je skraćenica od „Saltatorial Locomotion on Terrain Obstacles“ koji ukazuje na životinje koje se kreću pomoću skokova (kao što su kenguri ili zečevi, na primer). Ipak, direktna inspiracija za ovog robota su Galagosi, mali primati koji žive u Africi, južno od Sahare, a specifični su po tome što imaju jedinstvenu sposobnost vertikalnog skoka, kakvu nema ni jedna druga životinja.

Salto-1P je visok petnaestak centimetara i sastavljen je od malog motora sa velikim „nogama“. Zbog toga pomalo podseća na skakavca, a sposoban je da skače sa zavidnom preciznošću vertikalno, napred i nazad. Motori su sa nogama povezani sistemom veza i zupčanika. Kada se pokrene, robot veoma malo vremena provodi u kontaktu  sa podlogom, pa se stoga najveći deo njegove kontrole obavlja u vazduhu. Zbog toga on koristi sistem rotacionih inercijalnih „repova“, kao i dva mala potisnika kako bi se stabilizovao i unapred pripremio za pravilan doskok koji će mu omogućiti sledeći skok.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,