BIZIT 2022

Samsung beleži rekordni profit?

Južnokorejski Samsung će, po svemu sudeći, zabeležiti fantastične poslovne rezultate za protekli period. Očekuje se da će ostvariti rast profita od čak 18% u trećem ovogodišnjem kvartalu.

PCPress.rs Image

Rezultati poslovanja će biti objavljeni krajem nedelje, ali Rojtersov izveštaj već ima određene podatke koji nedvosmisleno ukazuju da je ovaj gigant elektronske industrije potući neke sopstvene rekorde. Prema tom izveštaju, posebno je dobar period imao sektor proizvodnje čipova, zahvaljujući kojem će se ostvariti 18% rasta profita, uz rast ukupnih prihoda od oko 3,7%. No, sa druge strane, smartfon odeljenje će već treći kvartal uzastopno zabeležiti pad profita.

Period jul – septembar će označiti kraj dvogodišnjeg ciklusa kontrolisanja zaliha određenih tipova čipova, tako da ovde ne bi trebao da bude kraj dobrih rezultata. Preliminarni rezultati govore o operativnom profitu od oko 17,2 biliona vona, odnosno oko 15,5 milijardi dolara, predviđa grupa od 15 analitičara. Mobilno odeljenje nije zabeležilo naročito dobre rezultate, ali se stanje dosta popravilo sa lansiranjem Galaxy Note9 telefona, koje je imalo pozitivan efekat. Analitičari tvrde da je tržište mobilnih telefona dosta zasićeno, kao i da je natrpano ogromnim brojem konkurentskih uređaja.

Pročitajte i:  Samsung objavio update za Galaxy S7 i S8 seriju telefona

Takođe, očekuje se da na srednji rok konkurencija utiče na poslovanje Displej odeljenja. Ono trenutno beleži odlične rezultate, prvenstveno zahvaljujući velikoj potražnji za OLED displejima, što omogućava Samsungu da napravi lep profit, ali se očekuje da rivali iz Kine i Južne Koreje uskoro nastupe dosta agresivnije na tom tržištu.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,