Top50 Glas publike

Samsung donosi osvežavanje od 240 Hz na 4K monitore

4K je postala glavna rezolucija na televizorima, ali još uvek nije toliko rasprostranjena na PC računarima, prvenstveno zbog visoke cene takvih monitora. Ipak, gejmeri više vole monitore od televizora, jer oni obično nude veće frekvencije osvežavanja ekrana. Međutim, kada je velika rezolucija u pitanju, tu ni monitori nisu mogli da se pohvale sa velikom brzinom osvežavanja. Zato je za gejmere veoma interesantan Samsung-ov novi monitor, koji donosi osvežavanje od čak 240 Hz na 4K rezoluciji.

samsung

Neverovatan displej

Samsung Odyssey Neo G8 ima vreme odziva od samo 1 ms (GtG) i sposoban je da osveži 8.294.400 piksela 240 puta u sekundi. Iako nisu dati detalji, verovatno se radi o kompresiji kako bi se postigao taj rezultat, s obzirom da monitor ima dva HDMI 2.1 porta i jedan DisplayPort 1.4. Naime, HDMI 2.1 može da postigne 120 Hz na 4K razoluciji, ali upotrebom VESA Display Stream Compression (DSC) tehnologije u stanju je da dostigne 240 Hz. Slično je i sa DisplayPort 1.4a specifikacijom. I ona je sposobna za 4K, 120 Hz osvežavanje, ali uz pomoć DSC-a je moguće prevazići to ograničenje. Uostalom, mnogi monitori koji su danas na tržištu upotrebljavaju DSC da bi dobili osvežavanje od 144 Hz na 4K rezoluciji, ali je Samsung prvi koji je uspeo da tu vrednost podigne na 240 Hz.

Pročitajte i:  Nokia potpisala novi ugovor o 5G patentima sa Samsungom

DSC tehnologija ne utiče na smanjenje kvaliteta prikaza. VESA tvrdi da njihova tehnika kompresije daje rezultat koji vidljivo nema nikakvih gubitaka. Međutim, kada se pojave DisplayPort 2.0 portovi, neće biti potrebe za kompresijom signala, jer će oni prirodno podržavati 4K rezoluciju sa 240 Hz osvežavanjem. Jedino što do sada niko nije napravio monitor sa DisplayPort 2.0 portovima (mada je vrlo moguće da će prvi primerci biti predstavljeni na ovogodišnjem CES-u). Naravno, u tom slučaju morali bismo da vidimo i grafičke karte sa DisplayPort 2.0 portovima, ali do ovog trenutka ni AMD ni Nvidia nisu zvanično potvrdili da će uskoro imati neki takav model grafičkih karti u ponudi.

Odyssey Neo G8 ima dijagonalu ekrana od 32 inča, a ekran je zasnovan na Mini LED pozadinskom osvetljenju. Ekran je zakrivljen (1.000R, što je jedan od najvećih stepena zakrivljenja među monitorima), a sa zadnje strane ima postavljeno osvetljenje, koje može da prati boje na ekranu.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,