BIZIT 2022

Samsung Galaxy Mega na testu

Smartfoni sa ogromnim ekranima nisu više obični telefoni, a ipak nisu ni dovoljno veliki da bi bili tableti – to su fableti. Testirali smo tri nova kandidata.

SamsungKada smartfon ima dijagonalu ekrana veću od 5 inča, nazivamo ga fablet (Phablet) – taj naziv je mešavina pojmova phone i tablet. Ti džinovski uređaji trenutno su u trendu. Inicijator predstojećeg talasa fableta je Samsung: 2011. godine izbacio je na tržište smartfon čija je dijagonala ekrana od 5,3 inča tada bila bez konkurencije.

Uspešan model Galaxy Note II

Isprva nije bilo mnogo onih koji su pratili taj trend, ali to se promenilo 2012. nakon ogromnog uspeha naslednika Galaxy Note‑a II koji je postao još veći – 5,5 inča. U međuvremenu, svi ugledni proizvođači imaju barem po jedan fablet u svom proizvodnom programu, neki čak i sa 7‑inčnim ekranima.

Doduše, naši kandidati koje smo testirali: LG Optimus G Pro, Galaxy Mega i ZTE Grand Memo LTE nisu tako veliki – Samsung je sa 6,3 inča najveći. Kako prolazi ovaj trio na strogom connect‑ovom testu, i koji fablet je najbolje prošao, možete da pročitate na stranicama koje slede.

Mega je izuzetno izdržljiv i ima dobar prijem. Jedino mu je memorija premala.

Bolji naziv od Mega marketinški stratezi nisu mogli da smisle za ovaj najveći među Samsung‑ovim smartfonima, jer je Samsung Galaxy Mega zasnovan na Android‑u 4.2.2, košta 599 evra i zaista je ogroman.

Pročitajte i:  Treba vam pomoć pri pranju veša? QuickDrive tehnologija skraćuje vreme pranja za 50%

Veliki, veći, Galaxy Mega

Galaxy Mega je dugačak nepunih 170 milimetara, širok skoro 90 milimetara, ima 201 gram i poprilična je smartfonska gromada. Jedino Asus Fonepad znatno premašuje ove dimenzije.

Uprkos tim pozamašnim dimenzijama i masi, Galaxy Mega leži iznenađujuće udobno u ruci. Niko prilikom telefoniranja ne mora da se skriva iza nekog drveta zato što se plaši da će mu se rugati zbog cigle koju drži u ruci!

Nasuprot svim očekivanjima, moguće ga je prilično udobno i sigurno držati u jednoj ruci. To, u ovom slučaju, funkcioniše mnogo bolje nego kod mnogih 7‑inčnih tableta. Kada je reč o haptičkom doživljaju, ovaj veliki telefon nema nikakvih nedostataka, budući da Mega sledi isti dizajnerski koncept kao Galaxy S 4, ima blagu teksturu na polikarbonatskom poklopcu baterije a, osim toga, kućište ne škripi i nema nikakvih zazora.

Svetao HD ekran

Air View postoji samo kod Samsung a. Dovoljno je da prst stavimo iznad poruka, foldera ili vremenske trake nekog video snimka i već nam se pokazuje sadržaj.
Air View postoji samo kod Samsung a. Dovoljno je da prst stavimo iznad poruka, foldera ili vremenske trake nekog video snimka i već nam se pokazuje sadržaj.

Najvažniji element i srce Samsung‑a Galaxy Mega bez sumnje je 6,3‑inčni TFT ekran HD rezolucije od 720×1280 tačaka.

Međutim, ova kombinacija pruža samo gustinu tačaka od 234 ppi. To znači da oko sokolovo može s veoma male razdaljine još uvek da uoči pojedinačne tačke. Doduše, to i nije mnogo bitno jer u svakodnevici niko iz takve blizine neće gledati u ekran.

Prikaz je izuzetno oštar, a boje su neutralne. Osvetljaj ekrana od 380 cd/m2 je odličan – što znači da je čitljivost dobra i na suncu.

Pročitajte i:  Samsung ulaže 356 milijardi dolara u razvoj

Savršen za multimediju

Ovaj megatelefon je savršena sprava za gledanje video‑sadržaja i surfovanje po internetu – ovde veliki ekran jasno dolazi do izražaja – naravno, i kao konzola za igrice. Na velikom ekranu osetljivom na dodir briljiraju igrice kao što je Real Racing 3. Veliku ulogu u tome igra i moćna tehnička osnova. Ugrađen Qualcomm‑ov dual‑core procesor MSM8930 od 1,7 GHz s radnom memorijom od 1,5 GB, obezbeđuje izuzetnu radnu brzinu i besprekornu Full HD reprodukciju.

Jedini nedostatak za smartfon ovog kalibra je prilično mali memorijski prostor od 4 GB. Zaista šteta – Samsung je stvarno mogao da bude malo velikodušniji. Osim toga, nije moguće smestiti aplikacije na MicroSD karticu od 4 GB koja spada u obim isporuke.

Samsung Galaxy Mega podržava sve standarde: GSM, UMTS, HSPA+ i turboprenos LTE. I osim toga ovaj Samsung‑ov uređaj odlično je opremljen: NFC‑om, brzim WLAN‑om, A‑GPS‑om, bluetooth‑om 4.0 i infracrvenom diodom za daljinsko upravljanje audio i video uređajima.

Isti je slučaj i sa softverom, budući da se ovde mogu naći razne korisne stvarčice koje su već Galaxy S4 pretvorile u onaj superuređaj kakav jeste (broj 1 na našoj top‑listi). Tako, na primer, ovo ogromno čudo podržava Air View, odličnu funkciju za pregled poruka i multimedijalnih datoteka, a tu je i multitasking funkcija Multi Window koja omogućava istovremeni prikaz dve aplikacije na ekranu.

Sledeća poslastica je to što Galaxy Mega omogućava prilagođavanje sedam početnih ekrana i u poprečnom režimu. U zavisnosti od aplikacije ili vidžeta, informacije tako mogu lakše da budu prikazane.

Pročitajte i:  Samsung predstavio najmanji senzor od 200 MP za mobilne telefone

Megaperformanse u laboratoriji

Dok je u poslednje vreme nekoliko Samsung‑ovih smartfona moralo da istrpi kritike na račun prijema i emitovanja – na primer, Galaxy S4 i Galaxy S4 Mini ‑ kod Galaxy‑ja Mega nije bilo nikakvih teškoća: i emitovanje i prijem su vrhunski. Čitavih 26 poena u GSM mrežama i odlična 23 poena u UMTS mreži, to su i te kako dobri rezultati.

Pored toga, odlično je i upravljanje energijom. Galaxy Mega može da se pohvali vrhunskim vrednostima koje postiže njegova velika baterija od 3200 mAh. To u praksi znači da može da izdrži punih osam sati u kombinovanom režimu rada, a svi koji mnogo vole da ćaskaju, obradovaće se činjenici da u GSM mreži mogu da razgovaraju 21 sat, a u UMTS mreži 8 sati i 34 minuta. Nemamo nikakvih zamerki ni kada je reč o kvalitetu zvuka.

Kada se sve sabere i oduzme, može se reći da je Galaxy Mega odličan fablet koji dobija mnoštvo poena zbog dobrih rezultata u laboratoriji, a i izvrsno je opremljen za sve multimedijalne zadatke. Veliki ekran u ovom slučaju nije tek neki hir, već zaista radi svoj posao, pre svega prilikom surfovanja ili gledanja video‑snimaka.

connect-ova ocena: veoma dobar (415 poena)

Samsung-Galaxy-Mega

Michael Peuckert

(Objavljeno u časopisu connect 33)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

One thought on “Samsung Galaxy Mega na testu

  • 2. December 2013. at 22:17
    Permalink

    kada je izasao casopis connect 33 i koliko kosta

Comments are closed.