Top50 Glas publike

Samsung Galaxy S10 kamere: Zar je i tri malo?

Novi Samsung Galaxy S10 telefoni stižu sa fantastičnim sistemima kamera. S10e, S10 i S10+ dolaze s tri, četiri, odnosno pet kamera‑senzora, postavljenih što napred, što pozadi. Mnogi se pitaju čemu i kuda to vodi, ali pažljivija analiza pokazuje da kamere koje donose nove funkcije i te kako imaju smisla

PCPress.rs Image

Još pre dolaska telefona, deo kontroverze oko nove generacije Samsung‑ove najjače serije bila je priča oko kamera. Govorilo se pre svega o prednjoj strani telefona, budući da su prednje kamere uslovile „rupice“ u ekranu u koje su senzori postavljani. Tako smo dobili Infinity‑O displeje, koji su se dobro pokazali – otvori nikome ne smetaju. Da li je i fama oko glavnog sistema kamera smeštenog pozadi takođe bila preterana?

Trio fantastiko

Galaxy S10 i S10+ telefoni koriste identičan sistem zadnje kamere. Oslanjaju se i na isti senzor spreda, s tim što S10+ tom senzoru dodaje i jedan pomoćni, zarad boljeg ostvarivanja bokeh efekta, odnosno efekta dubine i zamućivanja. Pozadi tako zatičemo tri kamere sa dual OIS podrškom: širokougaoni senzor rezolucije 12 Mp, ultraširoki rezolucije 16 Mp i telefoto od 12 Mp. Glavni senzor je širokougaon i ima varijabilni otvor blende od f/1.5 do f/2.4, telefoto f/2.4 a ultra‑wide senzor f/2.2. S podrškom za dual Pixel Phase Detection autofokus, dvostruku stabilizaciju i 2x optički zum, kamera i te kako ima šta da ponudi. Posebno impresionira to što je prvi put u ovoj seriji telefona upotrebljen ultraširoki objektiv s vidnim poljem od 123 stepena.

Ni „mali“ S10e ne zaostaje previše – uklonjen je telefoto senzor rezolucije 12 Mp, što znači da korisnici ne dobijaju 2X optički zum. Znači li vam to nešto? Ukoliko je odgovor negativan, možete biti mirni jer su preostala dva senzora ista kao u većim telefonima i nude podjednako dobro iskustvo. Dakle, kod najpristupačnijeg modela izostavljen je samo zum. U praksi je daleko važnija širokougaona kamera, koja na ovim telefonima prosto briljira.

Pošto je glavni senzor širokougaon, dobijaju se fotografije koje su malo drugačije od standardnih – uvek hvataju nešto širi kadar, više objekata, više ljudi na slici. Ultraširoki senzor ide do 0.5X, što je najširi „standardni“ režim snimanja koji smo zatekli na bilo kom mobilnom telefonu. Nažalost, na ultraširokom senzoru izostali su napredni sistemi poput ultrabrzog autofokusa, koje bismo svakako voleli da vidimo, pa eto prostora za unapređenje u budućim prilikama. Telefoto kamera donosi 2x optički zum bez gubitka kvaliteta, a može se ići do 10x zuma.

Fotografije su fantastične i izuzetno bogate detaljima. Oštrina je vrhunska, kao i dinamika. Posebno impresionira što je samo snimanje veoma intuitivno, s obiljem mogućnosti i intervencija, te biranjem kadrova na samo jedan dodir. Softverske opcije su brojne, uključujući tu i režime snimanja. Nema klasičnog noćnog režima snimanja, ali su tu razni filteri, specifični režimi fotografisanja, mogućnosti editovanja i intervencije na snimljenim fotografijama. Noćni snimci su veoma dobri i realistični. Kretanje između režima snimanja je lako, a u ponudi je i Pro režim u kome imate punu kontrolu nad raznim parametrima fotografije, pa ukoliko tačno znate šta radite i/ili šta želite da dobijete, ovo je pravi režim snimanja za vas.

Kretanje između režima snimanja je lako, a u ponudi je i Pro režim u kome imate punu kontrolu nad raznim parametrima fotografije

Spreda – nikad bolje

U jednom od nedavnih istraživanja, čak 75 odsto korisnika tvrdilo je da je na telefonima prednja kamera bitnija od zadnje. Samsung kao da je znao za to i doneo je važne novitete u ovom segmentu. Svi telefoni za prednju kameru koriste širokougaoni senzor rezolucije 10 Mp, s otvorom blende f/1.9, a isti senzor naći ćete na S10, S10e i S10+, s tim što je na S10+ on „potpomognut“ pomoćnim senzorom rezolucije 8 Mp, za postizanje boljeg bokeh efekta.

Stavka koja izdvaja Samsung prednje kamere od konkurencije jeste dual pixel PDAF podrška, prvi put viđena na jednom mobilnom telefonu. Fantastičan autofokus na prednjoj kameri donosi bitnu razliku. Dok je konkurencija pogrešno pošla putem pumpanja megapiksela, s kojima zapravo problemi fiksnog fokusa još više dolaze do izražaja pa je slika mutnija, S10 telefoni prave kristalno jasne i besprekorne selfije, koje dakako možete umekšavati, dodavati razne efekte i nalepnice ukoliko to želite. Čak možete birati i bokeh stilove. Ukratko, S10 telefoni imaju najbolju prednju kameru na svetu u ovom trenutku, pa ukoliko su vam selfiji važni, jasno je šta vam je činiti.

Video finale

Video je sve bitniji – YouTube, Instagram, video‑komunikacija generalno… svi znamo da je u tome budućnost. Svi Galaxy S10 telefoni podržavaju snimanje u 4K rezoluciji do 60 fps, ali i usporene snimke koje će ceniti sve Instagram zvezde, uključujući i one u pokušaju. Kada birate rezoluciju, iz menija ćete dobiti obaveštenje o dostupnim video‑efektima, stabilizaciji i drugim vidovima pomoći. Elektronska stabilizacija dostupna je u svim modovima izuzev 4K@60 fps, što znači da je 4K@30 fps dobar izbor koji donosi video prepun detalja.

Elektronska stabilizacija dostupna je u svim modovima izuzev 4K@60 fps, što znači da je 4K@30 fps dobar izbor koji donosi video prepun detalja

Ukoliko snimate nešto u brzom pokretu, onda preporučujemo 1080p, pošto u njemu funkcioniše bez problema i optička stabilizacija. Video snimanje funkcioniše sjajno i S10 telefoni su izvanredni po pitanju snimanja „pokretnih slika“.

Pročitajte i:  Nokia potpisala novi ugovor o 5G patentima sa Samsungom

Samsung daruje poklone kupcima Galaxy S10 serije

Budući vlasnici Samsung Galaxy S10 serije imaće još jedan razlog da se raduju kupovini telefona S10e, S10 ili S10+, jer na poklon dobijaju bežične Y500 AKG by Harman slušalice, čija maloprodajna cena iznosi 20.999 dinara. Kako bi kupci maksimalno uživali u svom telefonu bez bilo kakvih bojazni, pored slušalica visokih  preformansi dobijaju i pravo na jednu godinu osiguranja u slučaju oštećenja ekrana.

PCPress.rs Image

No, Samsung se nije ni tu zaustavio. Kupovinom Galaxy S10 ili S10+ sa 512 GB i 1 TB memorije, dodatno se dobija i Wireless Battery Pack, čime se vrednost poklona uvećava na čak 29.098 dinara. Pravo na poklone, odnosno na slušalice i Wireless Battery Pack se stiče nakon što se novopečeni vlasnici registruju najkasnije sedam dana od datuma kupovine na samsungpoklanja.rs, dok se osiguranje ekrana aktivira na samsungsp.eu/rs/. Ove vredne poklone mogu da očekuju i pravna lica, koja popunjavaju zasebnu registracionu formu na gore navedenom linku.

Promocija traje do 14. juna, i važi samo za uređaje kupljene kod zvaničnih Samsung partnera.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,