Samsung Galaxy Tab A9.7 LTE: U pravom formatu

Senzacionalna izdržljivost, Microsoft aplikacije i format koji će korisnicima iPad‑a delovati poznato: Samsung Galaxy Tab A9.7 LTE mnogo toga radi baš kako treba, a pritom ne košta previše.samsung galaxy tab LTE pcpress

Pitanje koji je pravi format tableta ne kopka samo korisnike već i proizvođače. Samsung se modelom Galaxy Note Pro oprobao s neuobičajenom dimenzijom ekrana od 12 inča. Za mnoge je to egzotičan uređaj, dok se drugi nadaju da će i Apple na tržište izbaciti iPad te veličine. U Kupertinu za sada nisu prešli dijagonalu od 9,7 inča; s druge strane, Samsung do sada nije imao iskustva sa 9,7 inčnim tabletima – Galaxy Tab A 9.7 LTE je to promenio.

Cena kao adut

Ljubitelje Samsung‑a će obradovati što su se Korejci, kao kod smartfona A3, A5 i A7 koji već godinu dana dopunjuju seriju Galaxy, i kod  Galaxy Tab A 9.7 LTE modela opredelili za smisleno opremljen uređaj po pristupačnoj ceni. Model koji smo testirali sa LTE‑om košta samo 349 evra, a ko može da se odrekne mobilnog interneta i telefonije, kupiće ovaj uređaj već za 299 evra.

Najnoviji tablet vizuelno ne liči na modele smartfona iz serije A, a naročito nije obdaren tako elegantnim izgledom. Poleđina je plastična iako izgleda kao crni aluminijum. Preko poznatih tačaka za pričvršćivanje Galaxy Tab A 9.7 možemo da smestimo u odgovarajuću futrolu  Book koja tablet štiti i aktivira ga čim je otvorimo. Galaxy Tab A 9.7 je savršeno izrađen i ništa ne škripuće koliko god ga čvrsto pritiskali. Uprkos niskoj ceni, nije se škrtarilo na kvalitetu izrade.

Pročitajte i:  Redmi Pad Pro: Doživite nezaboravno iskustvo zabave na grandioznom ekranu uz besprekorne performanse

Obilje softvera

Galaxy-Tab-S-8-horzOprema je sasvim u skladu sa cenovnom kategorijom: procesoru Snapdragon 410 od 1,2 GHz na raspolaganju stoji 2 GB radne memorije. Skladišna memorija od 16 GB ista je kao kod ostalih tableta ove firme, a korisniku ostaje da slobodno raspolaže sa oko 11 GB. Putem microSD  kartice možemo da proširimo memorijski prostor za dodatnih 128 GB. Samsung je odlučio da kameru ne opremi LED blicem, a pored toga nedostaju infracrveni senzor, NFC i MHL priključak, kojim Samsung obično zamenjuje HDMI. Moramo da se odreknemo i govorne komande S‑Voice.

Korisnici mogu da uživaju u brojnim prednostima korisničke površine Touchwiz, koja omogućava multitasking sa uporedo prikazanim aplikacijama ili pop‑up prozorima koji lebde iznad ekrana. Tab A bez teškoća komunicira sa ostalim uređajima unutar kućne mreže; za preuzimanje podataka sa starog tableta služi instalirana aplikacija SmartSwitch Mobile. Među instaliranim aplikacijama nalaze se i programi drugih proizvođača kao što su Zelando ili Kaufda, koje možemo da deinstaliramo.

Slična logika se ne odnosi na šest Microsoft‑ovih aplikacija koje, slično Google aplikacijama, možemo da deaktiviramo, ali ne i da deinstaliramo. Razlog za tako duboku integraciju jeste ugovor koji su potpisali Samsung i Microsoft.

Potpuna instalacija programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive i Skype uslediće tek kada ih prvi put startujete, a pre toga ovi programi zauzimaju samo malo prostora. Instalacija PowerPoint‑a smanjila je raspoloživu memoriju na testiranom uređaju za 350 MB, a Excel‑a za 250 MB. Microsoft‑ovi programi potpuno su funkcionalni bez ikakvih ograničenja; funkcije koje možemo da aktiviramo tek s pretplatom  Office 365 ne odnose se samo na Word (na primer, prelamanje stranica) i PowerPoint (memorisanje beležaka ispisanih rukom za vreme prezentacija na ekranu).

Pročitajte i:  Komentar: Reset PC industrije

Ko ne želi da koristi Microsoft‑ove aplikacije ili se već već upoznao sa Hancom Office Suite‑om, moći će besplatno da ga preuzme u Galaxy App Store‑u.  Trend kombinovanih uređaja sa tastaturom 2‑u‑1 koji postoji kod Windows tableta, kod drugih operativnih sistema još nije zaživeo. Uprkos bogatoj ponudi dodatnih tastatura, mnogi ljudi na iPad‑ima i Android‑ima kucaju na integrisanoj virtuelnoj tastaturi. A i zašto da ne rade to ako je rukovanje udobno?

Apple na svojoj virtuelnoj tastaturi omogućava istu dubinu pritiska kao na njihovoj standardnoj tastaturi. Samsung se opredelio za haptički Feedback koji, naravno, postoji i kod Galaxy Tab A 9.7, zatim tu je i red s brojevima, kao i virtuelni tasteri sa strelicama. Oni olakšavaju pozicioniranje kursora na tabletu kada negde moramo da dodamo ili ispravimo još neku reč, što je sve ređe zahvaljujući funkciji automatskog prepoznavanja reči i korektorskoj opciji.

Veliki ekran, malo tačaka

Na connect‑ovim testovima teže rukovanje velikim tabletima nadomešteno je prednostima koje nudi veliki ekran. To se naročito odnosi na rad s virtuelnom tastaturom na koji u ovom slučaju povoljno utiče format 4:3. Međutim, upravo kada je reč o ekranu, Samsung se opredelio za još jednu uštedu: za razliku od AMOLED ekrana visoke rezolucije, ugradio je TFT ekran niske rezolucije (1024×768 tačaka), tako da je dobijena gustina od 132 dpi.

Pročitajte i:  Neograničena efikasnost uz Xiaomi Pad 6S Pro

Svakome ko je sada rastrzan prilikom razmatranja prednosti povoljnog Galaxy Tab A 9.7 LTE i nedostataka koje ovaj uređaj ima u odnosu na skuplje tablete, ostavili smo za kraj jednu dobru vest: u tanko 8‑mm kućište svog novog tableta Samsung je ugradio moćnu bateriju kapaciteta 6000 mAh, koja je prilikom connect‑ovog testiranja izdržala čudesnih 13 sati. Na to možemo da kažemo samo: „Svaka čast!“

Samsung Galaxy Tab A 9.7 LTE
Ekran 9,7” 768×1024 IPS
Procesor Qualcom Snapdragon 410 quad core 1,2 GHz
Memorija 2 GB RAM, 16 GB flash, microSD do 128 GB
Komunikacija LTE, UMTS, GSM, WLAN a/b/g/n, BT 4.1
GPS A-GPS, Glonass
Kamera 5 Mp zadnja, 2 Mp prednja
OS Android 5.0.2
Cena oko 350 evra

Inge Schwabe

(Objavljeno u Časopisu PC#224)

PC Press Oktobar #225 je u prodaji! :)Skoknite do najbližeg kioska ili jednostavno "skliznite" na:Google Play: https://goo.gl/DbCF5G App Store: http://apple.co/1Hg4Csr (iPad korisnici)

Posted by PC Press on Friday, October 2, 2015

Facebook komentari: