BIZIT 2022

Samsung i Stenford: Displeji od 10,000 PPI učiniće VR neverovatnim

Ukoliko zapitate VR fanove o onome što ih muči, sigurno će (obojica, ako je reč o Srbiji) reći da je to ponajviše “screen door” efekat ili prostor između piksela koji primećujete kada je displej veoma blizu vaših očiju. Ta smetnja mogla bi u potpunosti da nestane ukoliko uspe saradnja Samsung-a i Stanford Univerziteta. 

PCPress.rs Image

Specijalni OLED

Oni razvijaju posebnu OLED tehnologiju koja podržava rezolucije do 10.000 piksela po inču – neuporedivo više od onoga što možete da nađete u bilo kom postojećem displeju, a kamoli nekom konvencionalnom VR headset-u poput Oculus Quest 2.

Nova OLED tehnologija koristi filmove za emitovanje bele svetlosti između reflektujućih slojeva, jednog koji je srebrni i drugog reflektujućeg metala sa nano-nabojima. Ova „optička metapovršina“ menja odrazna svojstva i omogućava određenim bojama da se pojave kroz piksele. Takav dizajn omogućava mnogo veću gustinu piksela u odnosu na RGB OLED-a na telefonima, ali ne narušava osvetljenost do stepena koji vidite kod belih OLED-a na nekim televizorima.

To bi bilo idealno za VR i AR tehnologije, gde oni koji gledaju kroz displeje na takvim uređajima konačno ne bi imali nikakve zamerke. Navodi se da Samsung već radi na ovakvim displejima, tako da se ni ne postavlja pitanje da li ćemo ovakve ekrane ikada videti, već kada.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,