Samsung možda smanjuje svoje operacije u Kini

Samsung razmišlja da zatvori jednu od svoje dve fabrike mobilnih telefona koje se nalaze u Kini, prenosi Reuters pozivajući se na Electronic Times. Međutim, nakon objave ove vesti Samsung se oglasio saopštenjem da još ništa nije odlučeno vezano za njegove operacije u Tianjinu.

PCPress.rs Image

Prema ET-u, Samsung razmišlja se o zatvaranju postrojenja smeštenog u gradu Tianjin na severu Kine, koje bi trebalo da bude zatvoreno do kraja ove godine. Kao razlog mogućeg zatvaranja spominje se rast troškova proizvodnje, te pad tržišnog udela Samsunga na kineskom tržištu zbog rasta domaćih kineskih proizvođača mobilnih uređaja. Samsung trenutno na tom tržištu ima udeo od 1%, dok je Huawei dominantan brend na kineskom tržištu. Pored toga, treba imati u vidu da prodaja telefona raste nedovoljnom brzinom u odnosu na očekivanja.

U Kini bi što se tiče proizvodnje pametnih telefona nastavilo da radi postrojenje smešteno na jugoistoku Kine, u gradu Huizhou. Samsung bi, prema nekim mišljenjima, trebao da se u budućnosti više oslanja na svoja postrojenja u Indiji i Vijetnamu. U Vijetnamu se, na primer, godišnje proizvede oko 240 miliona Samsungovih mobilnih uređaja, dok bi nedavno prošireno Samsungovo postrojenje u indijskom gradu Noida trebalo da bude zaslužno za 120 miliona isporučenih uređaja godišnje. Postrojenje u Tianjinu trenutno je zaslužno za 36 miliona mobilnih uređaja godišnje, a postrojenje u gradu Huizhou za 72 miliona isporučenih uređaja.

Pročitajte i:  Da li Huawei ponovo koristi Android?

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,