BIZIT 2022

Samsung obećava nultu emisiju ugljenika do 2050. godine

Samsung se obavezao da će postići neto nultu emisiju ugljenika za celu kompaniju do 2050. godine.

PCPress.rs Image

Kompanija će potrošiti 5 milijardi dolara u narednih sedam i po godina

Planovi Samsung-a su dosta manji nego planovi Microsoft-a. Microsoft je nešto ranije obećao da će do kraja decenije biti uklonjen sav ugljenik koji je emitovao. Samsung namerava da uskoro uvede promene tako što će njegovo odeljenje Device eXperience (DX) proizvodi neto nultu emisiju ugljenika do 2030.godine.

Samsung-ovo DX odeljenje obuhvata poslovanje koje se odnosni na potrošačku elektroniku, uključujući proizvodnju mobilnih uređaja i monitora. Samsung-ovo DX odeljenje je bilo odgovorno za samo 10 odsto emisije gasova staklene bašte u 2021 godini. Za to vreme drugo odeljenje kompanije koje se bavi proizvodnjom čipova i komponenata, bilo je odgovorno za 90 odsto od 17,4 miliona tona štetnih gasova prošle godine.

Očigledno je da potrebno dosta posla kako bi se smanila emisija štetnih gasova. Jedna od stvari koje kompanija planira da uradi jeste da razvije tehnologiju koja može značajno da smanji nusproizvode gasa tokom proizvodnje poluprovodnika.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Flip 4 - Za svačiji džep

Takođe, Samsung planira instalaciju postrojenja u svojim fabrikama za proizvodnju čipova. Pored toga, kompanija će razviti tehnologije za prikupljanje i korišćenje ugljenika. Zatim, kompanija želi da iskoristiti emisije ugljenika iz svojih poluprovodničkih postrojenja, uskladištiti ih i zatim pretvoriti u upotrebljiv izvor.

Tehnološki gigant pridružio se RE100, globalnoj inicijativi za preduzeća koja takođe žele da koriste obnovljive izvore energije za svoje poslovanje.

Cilje je potpuno smanjiti štetne gasove

Kompanija otpočinje svoje planove sa DX odeljenjem. Sve svoje operacije van matične zemlje usmeriće ka obnovljivoj energiji u narednih pet godina. Cilj je da se 100 odsto svih potreba za električnom energijom širom sveta uskladi sa obnovljivom energijom do 2050.godine.

Samsung je takođe detaljno naveo svoje planove za zaštitu životne sredine. Kompanija je posvećenja promovisanju ponovne upotrebe vode i proširenju svoje inicijative za elektronsko sakupljanje otpada sa 50 na 180 zemalja.

Portparol jednog od akcionara kompanije navodi da je Samsung toliko odlagao, da se sada jasno obavezuje na smanjenje emisije ugljenika. On navodi da je to postalo sve veća zabrinutost među dugoročnim investitorima.

Pročitajte i:  Treba vam pomoć pri pranju veša? QuickDrive tehnologija skraćuje vreme pranja za 50%

Kim Soo-jin,, Samsung-ov šef ESG strateške grupe, navodi: „Mi smo kompanija koja se bavi proizvodnjom. Tako da postoji dosta različitih slojevitih izazova. Na kraju, mi smo tehnološka kompanija. Doprinećemo pozitivno na klimatske promene kroz razvoj tehnologije. Pošto smo mi velika kompanija i naši proizvodi se široko koriste, mi ćemo uticati kroz veliki obim.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.