BIZIT 2022

Samsung objavio veliki pad zarade u Q4 2018. godine

Južnokorejski gigant je već upozoravao da očekuje pad zarade u poslednjem kvartalu prošle godine i ta očekivanja su se ispunila. Glavni uzrok tome je pad potražnje za memorijskim čipovima, koji spadaju u jednu od najvećih Samsung-ovih divizija.

PCPress.rs Image

U svom finansijskom izveštaju za četvrti kvartal prošle godine, Samsung je objavio da mu je tromesečni prihod bio 53.4 milijarde dolara, što je 10% manje nego u istom periodu prošle godine. Profit u istom periodu bio je 9.7 milijardi dolara, što je pad od 29% u odnosu na 2017. godinu.

Kompanija je objavila da je najveći uzrok tom padu što su njihovi partneri i najveći kupci NAND i DRAM memorija smanjivali potražnju usled makroekonomskih neizvesnosti i prilagođavanja nivoa zaliha. Delimičan uzrok je i globalni pad prodaje mobilnih telefona velikih kompanija, gde se prvenstveno misli na Apple. Ta usporena prodaja će prema prognozama uticati i na poslovanje divizije koja se bavi proizvodnjom ekrana za mobilne telefone u prvom kvartalu ove godine.

Mobilna divizija je takođe pretrpela pad profita zbog usporavanja tržišta i Samsung ne veruje da će se to uskoro promeniti. Oni očekuju da će potražnja za pametnim telefonima i tabletima još više opasti tokom tekućeg kvartala, iako se nada da će Galaxy S10 koji će biti predstavljen za dvadesetak dana, kao i drugi predstojeći modeli, donekle ublažiti taj pad u narednim mesecima.

Pročitajte i:  Prve AirPods slušalice sa USB-C portom

Ipak, slabije poslovanje Samsunga u prethodnom periodu nije uticalo na brojke koje se odnose na celu fiskalnu godinu. U toku cele 2018. godine ova kompanija je ostvarila 220 milijardi dolara prihoda i 53 milijarde operativne dobiti, što već drugu godinu zaredom postavlja rekordan finansijski rezultat.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,